Την εμφάνιση τους, κάνουν οι μέδουσες και οι τσούχτρες στις ελληνικές ακτές και φέτος. Παρατηρείται αύξηση πληθυσμών μεδουσών λόγω κλιματικής αλλαγής, ρύπανσης και αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος: Απομάκρυνση πλοκαμιών: Χρησιμοποιήστε γάντια ή αντικείμενο, όχι γυμνά χέρια. Ξέπλυμα: Με θαλασσινό νερό, ποτέ με γλυκό. Ανάλογα με το είδος της τσούχτρας: Εφαρμογή πάγου ή κρύων κομπρεσών για τον πόνο. Χρήση κρέμας με κορτιζόνη και αντιισταμινικών για τη φλεγμονή και το κνησμό. Ιατρική βοήθεια: Σε έντονες αντιδράσεις, αναζητήστε νοσοκομείο
Πότε να Ζητήσετε Άμεση Ιατρική Βοήθεια Απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό ή ΕΚΑΒ εάν εμφανιστούν: Σοβαρός πόνος που δεν υποχωρεί Δυσκολία στην αναπνοή ή βράγχος φωνής Γενικευμένο οίδημα ή εκτεταμένο εξάνθημα Ζάλη, υπόταση ή διαταραχές συνείδησης Έμετος ή κοιλιακός πόνος
Βιολογία και Οικολογία των Τσουχτρών:
Οι τσούχτρες είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος.Τρέφονται κυρίως με πλαγκτόν, μικρά ψάρια και άλλα μικροοργανισμούς. Διαθέτουν πλοκάμια με νηματοκύτταρα που εκτοξεύουν δηλητήριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τσιμπήματα σε ανθρώπους.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση πληθυσμών μεδουσών στη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες, πιθανόν λόγω κλιματικής αλλαγής, ρύπανσης και αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Επιστημονικά, οι τσούχτρες ανήκουν στο φύλο Cnidaria, κλάση Scyphozoa (μέδουσες), και χαρακτηρίζονται από την παρουσία κεντριών (νηματοκύτταρα) που χρησιμοποιούν για άμυνα και για να παγιδεύουν τη λεία τους.
Η πιο γνωστή τσούχτρα στη Μεσόγειο είναι η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca), αλλά στην Ελλάδα μπορεί να συναντήσει κανείς και άλλα είδη όπως:
- Aurelia aurita (η κοινή μέδουσα ή “διαφανής τσούχτρα”)
- Chrysaora hysoscella (τσούχτρα με καφέ χρώμα και μακριά πλοκάμια)
- Rhizostoma pulmo (τσούχτρα με μεγάλη καμπάνα, γνωστή και ως «μέδουσα του Αιγαίου»)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος