Τσουχτερά πρόστιμα σε παρόχους ταμειακών και POS για μη αναβάθμιση λογισμικών – Εντός των ημερών η τροπολογία

Ακόμα και τις 300.000 ευρώ θα φθάνει το πρόστιμο για τους παρόχους ταμειακών μηχανών και τερματικών POS αν δεν αναβαθμίσουν έως τις 29 Φεβρουαρίου τα λογισμικά τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο Οικονομικών.

Ρεπορτάζ Κώστας Τσάβαλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται σε 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ρητά θα προβλέπεται η υποχρέωση απόσυρσης ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αγορά.

Μέχρι τώρα, μεταξύ των 35 παρόχων POS υπάρχουν πολλοί που έχουν προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης, όμως είναι αρκετοί αυτοί που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να …κινδυνεύει η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου και κατ’ επέκταση ο συνολικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών.

Η τροπολογία με τις προβλεπόμενες κυρώσεις πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους παρόχους που καθυστερούν να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα.

Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει κυρώσεις και για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές και POS εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Οι 35 νέοι κλάδοι έχουν περιθώριο έως τις 29 Φεβρουαρίου να προμηθευτούν τα POS και με βάση την τελευταία παράταση δεν θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ και τον Μάρτιο.

Ωστόσο για τους κλάδους στους οποίους υπάρχει ήδη υποχρέωση χρήσης POS αν δεν τα διασυνδέσουν με βάση τις τρέχουσες προθεσμίες έως τις 29 Φεβρουαρίου, από την 1η Μαρτίου θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν οριστεί στις 10.000 ευρώ.

Προ ημερών, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διεμήνυσε ότι  δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση «της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης καθώς πέραν του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ ήδη η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/09/2023, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Πληθαίνουν οι πλειστηριασμοί…

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των εισπράξεων του Δημοσίου, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και οι πιέσεις που ασκεί η φορολογική αρχή σε όλα τα μέτωπα είναι ισχυρές.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θέλοντας να στείλει «μήνυμα» σε περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, προχωρά σε νέο κύμα πλειστηριασμών ακινήτων βγάζοντας στο «ηλεκτρονικό σφυρί» 35 ακίνητα μεγάλο-οφειλετών το επόμενο δίμηνο.

Στον κατάλογο με τους νέους πλειστηριασμούς, που ξεκινούν από τις 2 Μαρτίου, περιλαμβάνονται πάσης φύσεως ακίνητα από μονοκατοικίες και γραφεία μέχρι αγροτεμάχια και βιομηχανικές μονάδες με τιμές πρώτης προσφοράς που κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος, την έκταση και την περιοχή του ακινήτου, από 10.000 ευρώ έως και 7 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων θα επεκταθεί και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες με στόχο την ενίσχυση των εισπράξεων από «κόκκινες» οφειλές και την αποτροπή νέου ρεύματος απλήρωτων φόρων την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ξεπερνούν τα 106 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ προβλέπεται κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου καθώς και κατάσχεση ακινήτων. Ωστόσο πριν από την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης η φορολογική αρχή υποχρεούται να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση καταβολής της οφειλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος