«Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» (video)

«Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» είναι ο τίτλος μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Udo Bullmann.

Με στόχο «να τεθούν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και να αναζητηθούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων για μια δίκαιη βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη», όπως ανέφερε η εκ των ομιλητών Λούκα Κατσέλη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

Στην εκδήλωση παρουσιαστηκε η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα με τίτλο, «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», και υπογραμμίστηκε η ανάγκη στροφής της Ευρώπης προς μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ως τον μόνο τρόπο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που διαφαίνονται.

«Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και είναι εφικτή» υπογράμμισε η συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη. Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές της έκθεσης η οποία στηρίζεται σε 110 προτάσεις, η κ. Κατσέλη τόνισε πως αποτελεί κείμενο αναφορά για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων.

Πέραν του οικονομικού σκέλους της έκθεσης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η κ. Κατσέλη παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν τα ποσοστά των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μέσα στην Ευρώπη. «Πίσω από τα νούμερα βρίσκεται η οργή, ο φόβος η ματαίωση προσδοκιών. Η μεσαία τάξη σε όλη την Ευρώπη αισθάνεται έντονη ανασφάλεια για το αύριο» είπε η κ. Κατσέλη.

«Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και ανάμεσα στις περιοχές» είπε. «Το όραμα μας δεν μπορεί να είναι μόνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται επανεκκίνηση. Με ευημερία για όλους και όχι για τους λίγους» επέμεινε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ως προϋπόθεση «να αισθάνεται ο κάθε πολίτης ότι η φωνή του ακούγεται». Η κ. Κατσέλη τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται μια τολμηρή μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης η οποία θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
-Ενδυνάμωση των πολιτών
-Εποπτεία και ρύθμιση των αγορών
-Κοινωνική δικαιοσύνη
-Κοινωνική οικολογική πρόοδος και
– Αλλαγή της χρηματοδότησης των δομών διακυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Udo Bullmann, και ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας “Progressive Society” των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Marcel Mersch, μίλησε για την «Ευρώπη 2019-2024: οι προκλήσεις της ατζέντας για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο κ. Μπουλμαν επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, ώστε να μπει φρένο στην απληστία, στα αδικαιολόγητα προνόμια, αλλά και στην πελατειακή εξουσία, η οποία ευνοεί μόνο τους λίγους και αποτελεί εμπόδιο για τους πολλούς. Παράλληλα εξέφρασε την ανακούφισή του καθώς ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος μιας προοδευτικής λύσης» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που προστατεύει».

Τόνισε πάντως, πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το μίσος και η ξενοφοβία που καλλιεργείται, και βάζει το ένα έθνος απέναντι στο άλλο. «Αυτό σημαίνει πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ελληνικό έθνος που βοηθά, όπως επεσήμανε, στη σταθεροποίηση της Ευρώπης.

«Όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει και αυξανόμενη ελπίδα» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Μεσόγειος, μπορεί να μην είναι ένας υγρός τάφος, αλλά ένα σημείο συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ομιλία απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για να αναχαιτιστεί η επέλαση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της άκρας Δεξιάς, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται τον διάλογο, γιατί έχει προοδευτικές θέσεις με τις οποίες πορεύεται. «Υιοθετεί συνολικά και όχι κατά περίπτωση τις θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής, στην οικονομία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική, πρόσφατα και με τη θετική μας στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών, αψηφώντας πολιτικό και προσωπικό κόστος. Διότι δεν μπορείς να αποδέχεσαι αυτή την ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να πράττεις τα αντίθετα στη χώρα σου» σημείωσε.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε ότι «η πρόκληση αφορά όλο το προοδευτικό τόξο» και ότι «ο Τσίπρας θεωρεί λογική τη συνεργασία δημοκρατικών.»

Σε κοινό πάνελ με θέμα, «Η προοδευτική πρόταση για μια βιώσιμη και συμμετοχική Ευρώπη», συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, καθώς και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά.

«Η Ενωμένη Ευρώπη για να μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική πρέπει να αλλάξει ριζικά. Και αυτό μπορεί να το κάνει μια πλατειά συμμαχία προοδευτικών αριστερών δυνάμεων διότι εκτός από την άνοδο της άκρας δεξιάς που την τρέφουν οι ανισότητες,

Στην Ελλάδα η ανάγκη των ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών είναι επείγουσα και για την Ελλάδα. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινό σχέδιο και σε κοινους στόχους, σε πράγματα ρεαλιστικά, εφικτά, εφαρμόσιμα.

Ο αντίπαλός μας δεν είναι ο μινώταυρος, ούτε ο δράκος του παραμυθιού. Δεν είναι όλοι οι δεξιοί φιλελεύθεροι. Υπάρχουν συντηρητικές πολιτικές με τις οποίες πρέπει να συγκρουστούμε. Ένας εχθρός είναι η ακροδεξιά και οι συντηρητικές παρατάξεις που αγκαλιάζουν την ατζέντα τους. Πρόβλημα έχουμε και με ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως ο Μελανσόν, που πρέπει να απογαλακτισθούν από αντιευρωπαϊκές παραδόσεις», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο Μίλτος Κύρκος.

«Χρειαζόμαστε ένα αριστερό και προοδευτικό μέτωπο, που θα προωθεί ένα αληθινό και αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας, όχι ένα κατ΄ ευφημισμό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε σήμερα», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Στην Ευρώπη», είπε η κ. Κοππά, « έχουμε ανάγκη από μια βαθιά πολιτική αλλαγή, που θα δώσει προοπτική και ελπίδα στους ευρωπαίους πολίτες. Έχουμε ανάγκη από μια νέα ριζοσπαστική πολιτική για μια άλλη Ευρώπη που θα απαντά στις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού, που επαγγέλλεται την αντιφιλελεύθερη δημοκρατία, ρίχνει μια ακόμη μεγαλύτερη σκιά στην Ευρώπη, όπως την ξέρουμε. Η σταθερή συντηρητικοποίηση όλων των κεντροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ που επιδιώκει την προσέλκυση του ακροδεξιού ακροατηρίου», είπε η Μαριλένα Κοππά.

Εναρκτήριους χαιρετισμούς απηύθυναν οι Ulrich Storck (Διευθυντής, FES, Αθήνα) και ο Σωτήρης Μουσούρης (Πρόεδρος, ADGI-INERPOST).

Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε κληθεί με τη θεσμική του ιδιότητα ως πρωθυπουργός της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος