Τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μας στην σπατάλη τροφίμων

Στην τρίτη θέση, μετά την Κύπρο και τη Δανία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στη χώρα μας πετιούνται κάθε χρόνο συνολικά 2 εκατομμύρια 47 χιλιάδες τόνοι τροφίμων. 191 κιλά τροφίμων υπολογίζεται ότι πετάει στην Ελλάδα ένα άτομο, τον χρόνο. Σε αυτή την αλυσίδα υπάρχουν πολλοί κρίκοι, από το αγρόκτημα μέχρι την κουζίνα μας, λένε οι ειδικοί.

Για πολλά χρόνια, η εξέταση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων εστίαζε κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπου συναντάται και πιο έντονα το φαινόμενο της πείνας και του υποσιτισμού. Όμως, τις τελευταίες δύο δεκαετίες το φαινόμενο έχει αρχίσει και εξετάζεται και στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς αλλάζει σταδιακά η κοινή γνώμη σχετικά με την σπατάλη πόρων, γενικότερα.
Στην Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων επικεντρώνεται στους τελευταίους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αντιστοιχεί στα νοικοκυριά.

Το πρόβλημα πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολυδιάστατο και  αποδίδεται
στα μεγέθη συσκευασμένων μερίδων φαγητού, στα προβλήματα στις ετικέτες προϊόντων, στις συσκευασίες αλλά και στην αποθήκευση, στην ελλιπή ενημέρωση,
στις διατροφικές προτιμήσεις των Ελλήνων, καθώς και στον κακό σχεδιασμό των αγορών ενός νοικοκυριού.

Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, συλλέγονται τρόφιμα που δεν είναι πλέον εμπορεύσιμα και διανέμονται σε άτομα που τα χρειάζονται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος