Τρία δισ. εμβολιασμοί παγκοσμίως – Αυξάνονται κατά 10% μετά από δυο μήνες καθοδικής πορείας τα κρούσματα στην Ευρώπη

Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια εμβόλια έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στην παγκόσμια κατάταξη προηγείται με 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις η Κίνα ακολουθούμενη από την Ινδία με 329 εκατομμύρια και τις ΗΠΑ με 324 εκατομμύρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμβολιάσει συνολικά 357 εκατομμύρια δόσεις σε περίπου 50 % του πληθυσμού της, ενώ περίπου 32 % έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ όπως την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία το ποσοστό εμβολίων αγγίζει ή ξεπερνά το 50%. Υπάρχουν περίπου 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Συνολικά, η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού εξακολουθεί να καθορίζεται από ανισότητες. Έτσι οι χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα εμβολιάστηκαν κατά μέσο όρο με 79 δόσεις ανά 100 κατοίκους, ενώ σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει χορηγηθεί μόλις μία δόση ανά 100 κατοίκους. Η Τανζανία, το Μπουρούντι, η Ερυθραία, η Αϊτή και η Βόρεια Κορέα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο είναι το εμβόλιο Astrazeneca, ακολουθούμενο από την BioNTech / Pfizer καθώς και τις Sinopharm και Moderna. 

Νέα αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά 10% 

Εν τω μεταξύ, και ενώ εντατικοποιούνται οι εμβολιαστικές εκστρατείες σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Ευρώπη με πάνω από 372.000 νέες περιπτώσεις παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων κατά 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, και καταγράφει πάνω από 6400 νέους θανάτους, χωρίς να παρουσιάζει όμως αύξηση. Αυτή, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ είναι η πρώτη εβδομαδιαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά από περισσότερο από δύο μήνες μείωσης των αριθμών. 

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων καταγράφονται στην Ρωσία με αύξηση 24%, και το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 55%. Ο υψηλότερος αριθμός νέων θανάτων αναφέρθηκε στην Ρωσία με 3921 νέους θανάτους και αύξηση κατά 34%. Ασαφές παραμένει αν η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη οφείλεται στην γρήγορη διασπορά της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ ή αν συνδέεται με μεγάλες αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αρκετές χώρες της ΕΕ με την συμμετοχή πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης ή δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ που αναμένεται να αντικαταστήσει γρήγορα άλλες παραλλαγές και να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή τους επόμενους μήνες, εντοπίζεται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ πλέον σε 96 χώρες. 

Ελπίδα για έγκριση φαρμάκων που θεραπεύουν την Covid-19 

Παράλληλα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέντε νέα φάρμακα που θα βοηθήσουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό θα μπορούσαν να εγκριθούν έως τον Οκτώβριο. Οι σχετικές διαδικασίες είναι ευθύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Τέσσερα από τα φάρμακα περιέχουν τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται Olumiant μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Η ελπίδα είναι ότι τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του θα βοηθήσουν επίσης σε σοβαρά ασθενείς με Covid-19. 

Παράλληλα όμως ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο στάδιο της κυλιόμενης επισκόπησης παραμένουν τα εμβόλια της γερμανικής Curevac της οποίας τα στοιχεία αποτελεσματικότητας άγγιξαν μόλις το 46%, το ρωσικό Sputnik V και το κινεζικό εμβόλιο της  Sinovac.  

Προβληματισμός για το πιστοποιητικό εμβολιασμού  

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ που θα ισχύσουν από αύριο 1η Ιουλίου 2021 ενιαία σε ολόκληρη την Ε.Ε θα διευκολύνουν ξανά τα ταξίδια. Ωστόσο, οι αερομεταφορείς φοβούνται ότι οι επιβάτες θα χρειαστούν μεγαλύτερους χρόνους αναμονής καθώς θα πρέπει να διεξαχθούν διπλοί έλεγχοι, ενώ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών της ΕΕ.  

Οι Ενώσεις Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών και Αερολιμένων προειδοποιούν ότι οι ώρες κατά το check-in απειλούνται να αυξηθούν μαζικά. Αυτό σύμφωνα με τις ίδιες θα απειλήσει «την επιτυχία της επανεκκίνησης των αεροπορικών ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι και θα υπονομεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ».  

Οι αεροπορικές ενώσεις καλούν για αυτό τον λόγο τις χώρες της ΕΕ να τυποποιήσουν το χειρισμό τους και τους κανονισμούς για το πιστοποιητικό το συντομότερο δυνατό. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος