Τραύματα σε σώμα και ψυχή: Εγκαυματίες μιλούν στο ΕΡΤNews για τη μακρόχρονη νοσηλεία τους και τους αφόρητους πόνους

Η θεραπεία των εγκαυματιών είναι από τις πλέον επίπονες, μακροχρόνιες και δαπανηρές, ειδικά για όσους νοσούν με εκτεταμένα εγκαύματα στο σώμα τους. Λόγω της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι νόσησαν δεκάδες ασθενείς, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καίγονται κάθε χρόνο στη χώρα αγγίζει τις 4 χιλιάδες. Το ΕΡΤΝews και η Κατερίνα Φάκα, μπήκαν στο «Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων» του Θριάσιου νοσοκομείου και μίλησαν με τους εγκαυματίες για τον γολγοθά που περνάνε.

Το έγκαυμα είναι ένα τραύμα που δεν επουλώνεται ποτέ. Το κουβαλάς πάνω σου όπως και τις μνήμες της αιτίας που το προκάλεσε. Ένα τραύμα σωματικό αλλά και ψυχικό με τεράστιο ιατρικό βάρος και κοινωνικό αντίκτυπο.

Eγκαυματίες μιλούν στο ERTΝews για την μάχη που έδωσαν να κρατηθούν στη ζωή, την παρατεταμένη νοσηλεία, τους παράφορους πόνους, αλλά και τις παραμορφώσεις που συνοδεύονται από στίγμα.

Η Μαριάνθη είναι η δεύτερη μικρότερη εγκαυματίας από το «Μάτι». Την ημέρα της φωτιάς έτρεξε με την μητέρα της προς τη θάλασσα αλλά το θερμικό φορτίο προκάλεσε εγκαύματα στο σώμα της.

« Έφτασα στο νοσοκομείο με εγκαύματα περίπου 15% της έκτασης του σώματός μου, έχω στο αριστερό χέρι και στις γάμπες μου, ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος η παραμονή στο νοσοκομείο με πολύ συχνές μεταγγίσεις αίματος για να αποκτήσουμε τις δυνάμεις που είχαν χαθεί. Οι αλλαγές ήταν πολύ επώδυνες των τραυμάτων, γινόντουσαν χωρίς καμιά αναισθησία, ήταν πολύ επώδυνες» καταθέτει η Μαρία Ανθή Χανδρινού.

Η 22χρονη Ανδριέλα κάηκε στην προσπάθειά της να ανάψει μια σόμπα με οινόπνευμα. Φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 75% του σώματός της. Νοσηλεύτηκε τρεις μήνες και έχει κάνει 11 χειρουργεία.

«Έχω νιώσει πάρα πολύ τα μάτια του κόσμου πάνω μου. Με βλέπουν και κάνουν το σταυρό τους»

« Ξύπνησα στο στάδιο που αφήναν ένα ένα κομμάτι. Στο πρόσωπο δεν με αφήναν αλλά είχε τύχει να το δω από το κινητό του αδερφού μου.. και είδα ένα τερατάκι. Έχω νιώσει πάρα πολύ τα μάτια του κόσμου πάνω μου. Έχω νιώσει την φράση «καημένη», να με βλέπουν και να κάνουν το σταυρό τους.

Το κοντέρ μηδενίζει και η επόμενη μέρα είναι μια νέα ζωή για κάθε εγκαυματία.

«Βγήκα πιο δυνατή – Αγάπησα περισσότερο το σώμα μου»

«Ένιωσα ότι ξαναγεννήθηκα, κατάφερα να βγω πιο δυνατή από αυτό έχοντας τα εγκαύματά μου, αγαπώντας περισσότερο το σώμα μου και τον εαυτό μου, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γιατί όταν έχεις νικήσει, όταν έχεις βγει από μια τέτοια εμπειρία.. δεν έχεις άλλη επιλογή» λέει η Μαρία Ανθή Χανδρινού.

«Λύγισα πάρα πολλές φορές»

« Είσαι σαν ένα αγαλματάκι που σε περικυκλώνουνε για να μην σπάσεις, να μην χαλάσεις. Λύγισα πάρα πολλές φορές και ακόμα. Έλεγα στη μητέρα μου γιατί ζω… γιατί με σώσανε.

Η κάμερα του ΕΡΤNews μπήκε στο Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων στο Θριάσιο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο κέντρο αντιμετώπισης εγκαυμάτων στη χώρα μας όπου έχουν νοσηλευτεί τα πιο βαριά περιστατικά, μεταξύ των οποίων και οι εγκαυματίες από το Μάτι

«Το έγκαυμα είναι μια νόσος. Όταν το εγκαυμα ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ποσοστό, παύει πια να είναι είναι κάτι που αφορά το δέρμα και αφορά όλο τον οργανισμό. Αφορά το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό, το πεπτικό, τα νεφρά, είναι ένας άνθρωπος που πάσχει πολλαπλώς. Είναι άνθρωποι που νοσηλεύονται πολύ καιρό, που χειρουργούνται πολλές φορές και που φεύγοντας από το νοσοκομείο πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι έτοιμοι να αποδοθούν και να λειτουργήσουν στην κοινωνία» επισημαίνει η Μαρία Καλόφωνου, Διευθύντρια τμήματος πλαστικής χειρουργικής του Λάτσειου κέντρου εγκαυμάτων.

Το εγκαυμα χωρίζεται σε θερμικό που μπορεί να είναι φλόγα ή θερμότητα, σε χημικό, που μπορεί να είναι διάφορες χημικές ουσίες αλλά υπάρχει ακόμα και έγκαυμα ηλεκτρικό, πολύ βαρύ και πολύ σοβαρό, υπάρχουν εγκαυματα από ακτινοβολία.

Την ημέρα της φωτιάς στο Μάτι, η μονάδα εγκαυμάτων του Θριασίου θύμιζε εμπόλεμη κατάσταση.

«Ως προς το Μάτι, οι άνθρωποι που ήρθαν είχαν και άλλα τραύματα, των συγγενών τους, τα σπίτια τους τα οποία έχασαν, ήταν άνθρωποι απελπισμένοι οι οποίοι γίνονταν καλά και δεν ήθελαν να γυρίσουν πίσω» λέει η Μαρία Καλοφώνου.

Αν και μοιάζει οξύμωρο, από τα αποκαϊδια της φωτιάς στο Μάτι γεννήθηκε κάτι ελπιδοφόρο. Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών στο οποίο εντάσσονται εγκαυματίες με κάλυψη της θεραπείας από τον ΕΟΠΠΥ. Σε αυτό συνέβαλε και η οργάνωση SALVIA που ξεκίνησε από δυο κατοίκους του Ματιού με σκοπό να βοηθήσουν τους εγκαυματίες της εθνικής τραγωδίας.

«Δημιουργήθηκε το πρώτο μητρώο εγκαυματιων που κάλυπτε εγκαυματίες από δασικές πυρκαγιές και στη συνέχεια έγινε το Εθνικό μητρώο όπου καλύπτονται εγκαυματιες από κάθε αιτία» λέει ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, ιδρυτής της SALVIA.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η Salvia: 85 άνθρωποι καίγονται κάθε χρόνο μέσα στο σπίτι τους. Καταγράφονται 4000 εγκαυματίες τον χρόνο εκ των οποίων οι 800 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

«Έχουνε γίνει βήματα από την πολιτεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα που έχει γίνει είναι οι εκκενώσεις, η χρήση του 112. Αν υπήρχε το 112 στο Μάτι θα είχανε σωθεί ανθρώπινες ζωές, είναι δεδομένο» λέει ο ιδρυτής της SALVIA.

Η 16η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων με στόχο να λειτουργήσει ως φάρος δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το έγκαυμα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος