Τραπεζοκαθίσματα: Νομικό πλαίσιο, αστική καθημερινότητα και η εφαρμογή ” My Street”

Τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν συχνά κοινόχρηστους χώρους, με το 50% των καταστημάτων να μην διαθέτει άδεια από τους δήμους και το 27% αυτών που έχουν πάρει άδεια, να την παραβιάζει, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο χώρο σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στην άδεια, σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση ελέγχου που πραγματοποίησε σε 14 δήμους, σχετικά με την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε 14 δήμους και πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι σε 476 καταστήματα. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 237 καταστήματα (ποσοστό 50%) καταλάμβαναν κοινόχρηστο χώρο χωρίς άδεια και 129 καταστήματα (ποσοστό 27%) καταλάμβαναν κοινόχρηστο χώρο καθ’ υπέρβαση της σχετικής άδειας, με το συνολικό ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 77%.

Οι απόψεις στους πολίτες διίστανται, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάτι αντιαισθητικό και επικίνδυνο, το νομικό πλαίσιο είναι ελλιπές, ότι έχουν ευθύνη οι δήμοι, ότι η αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες και ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ΑμεΑ, και άλλους να διαφωνούν επίσης, κατανοώντας, ωστόσο, τις ανάγκες των επαγγελματιών που θέλουν να δουλέψουν.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

“Για τα τραπεζοκαθίσματα υπάρχει νέο κανονιστικό πλαίσιο από 1/1/25, το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης τοεφαρμόζει. Κάναμε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τους επιχειρηματίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακούσαμε τις προτάσεις τους, κάποιες από τις οποίες προσέκρουαν σε νομολογία”, τόνισε ο κ. Παντελής Καζαντζίδης, Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο, ο κ. Μιχάλης Μικρού, δικηγόρος, τόνισε ότι ισχύει ένα βασιλικό διάταγμα του 1958, που περιλαμβάνει κάποιους γενικούς κανόνες για την αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Για κενά στη νομοθεσία έκανε λόγο ο κ. Παναγιώτης Καρασσαβίδης, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης. “Ισχύει ένα βασιλικό διάταγμα του 1958 και εμείς είμαστε το 2025, έχουμε μπει σε ψηφιακά συστήματα… γιατί δεν παίρνουν τα τραπεζοκαθίσματα των πονηρών επαγγελματιών για να μην υπάρχει πρόβλημα με τους υπόλοιπους;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις “κόντρες” δήμων- επιχειρηματιών για τα τραπεζοκαθίσματα, αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Ζαμπούκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι “στις 213 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν μέχρι τον Μάιο, μόνο οι δεκαέξι είχαν την αντίστοιχη άδεια.”

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή My Street, δίνει δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν και να ελέγχουν τη χρήση δημόσιων χώρων, όπως τα πεζοδρόμια και οι πλατείες, από τραπεζοκαθίσματα εστιατορίων, καφέ και μπαρ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Με την συγκεκριμένη εφαρμογή, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν άμεσα σε αναφορές ή καταγγελίες, οι οποίες θα εξετάζονται από τους Δήμους.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος