Τραμπ: Ιερουσαλήμ η πρωτεύουσα του Ισραήλ – Αντιδράσεις ανησυχίας (video)

“Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος”, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και αναγνωρίζοντας “την ιερή αυτή πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ”. Η καθυστέρηση της αναγνώρισης  δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης, πρόσθεσε και υποστήριξε ότι “οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές”. Το Ισραήλ έκανε λόγο για “ιστορική ημέρα”, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι “καταστρέφει” τη λύση των δύο Κρατών, ενώ η ισλαμική Χαμάς προειδοποιεί ότι άνοιξαν οι “πύλες της Κολάσεως”. Νωρίτερα, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΦεντερίκα Μογκερίνι, μίλησε ανοικτά για “απειλή ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή”. Οκτώ χώρες ζήτησαν την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις. Στο παζλ των αρνητικών αντιδράσεων προστίθενται η μια μετά την άλλη χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, το Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ξεκινήσει “αμέσως” τις προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Η διαδικασία αυτή πάντως εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλά χρόνια, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί αρχικά χώρος για να χτιστεί το κτίριο.

https://twitter.com/ReutersLive/status/938470990371098624

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στον τοίχο του προξενείου οι διαδηλωτές έγραψαν το σύνθημα “Ελεύθερη Παλαιστίνη”. Ορισμένοι εκτόξευσαν πλαστικά μπουκάλια στο κτίριο και έκαψαν ένα χαρτί με ζωγραφισμένη την ισραηλινή σημαία επάνω του.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν απόψε σε συνοικίες του Αμάν της Ιορδανίας όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Μεταξύ άλλων ζητούσαν από την κυβέρνηση της Ιορδανίας “να σκίσει” την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με το Ισραήλ. “Κάτω η Αμερική… Η Αμερική είναι η μητέρα του τρόμου”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Η χασεμιτική δυναστεία του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας είναι ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε έκτακτο διάγγελμα του, χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ “αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης” προσθέτοντας ότι “οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες”.

Ο Μαχμούντ Αμπάς συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Ο Σίσι επισήμανε ότι η χώρα του απορρίπτει την ενέργεια των ΗΠΑ όπως και “οποιεσδήποτε συνέπειες προκύπτουν ως επακόλουθο”, όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ενώ ζήτησε να υπάρξει “ηρεμία” και να επικρατήσουν οι “μετριοπαθείς φωνές” επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος.

“Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, κατέληξε στην ομιλία του.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής “εντός των επόμενων ημερών”.

Ο Τραμπ τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, “αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους”.

Νετανιάχου: Ιστορική Ημέρα

“Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, προτρέποντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ. Διαβεβαίωσε δε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.

ΟΗΕ: “Δεν υπάρχει σχέδιο Β”

“Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους”, είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, τονίζοντας: “Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών.Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση”.

Μακρόν: “Λυπηρή απόφαση – Το Παρίσι δεν την στηρίζει”

Όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για “αποφυγή βίας”.

Όχι και από Τερέζα Μέι

«Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει εν τέλει να αποτελέσει μια πρωτεύουσα που θα μοιράζονται το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος. Σκοπεύω να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό», είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Μέρκελ: Δεν την στηρίζουμε

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Η γερμανική κυβέρνηση “δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών”.

Ανανεώνοντας την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων».

Ερντογάν: Προς όφελος «τρομοκρατικών οργανώσεων» η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το πεπρωμένο δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες» προειδοποίησε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται «κόρη οφθαλμού για όλους τους μουσουλμάνους», προειδοποίησε από την Ιορδανία, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ήδη ανήγγειλε έκτακτη σύνοδο των 57 κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του οποίου προεδρεύει.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησε τις “πολύ σημαντικές εξελίξεις” στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Ιράν: Προσπάθεια αποσταθεροποίησης με πόλεμο

Το Ιράν “καταδικάζει με δριμύτητα” σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών που τονίζει ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα διεθνή ψηφίσματα. Η απόφαση του Τραμπ συνιστά μια “σαφή παραβίαση των διεθνών ψηφισμάτων”, προσθέτει το υπουργείο, εκτιμώντας ότι η Ιερουσαλήμ συνιστά “αναπόσπαστο τμήμα της Παλαιστίνης”. Νωρίτερα,ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να ξεκινήσουν πόλεμο.

Ιορδανία: Νομικά άκυρη η απόφαση Τραμπ

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συνιστά «παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και επιπλέον επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».

Ακόμη και η «σύμμαχος» Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ «επικίνδυνο βήμα», ενώ απορρίπτει την απόφαση Τραμπ, η Αίγυπτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Καϊρου.

“Κήρυξη πολέμου” χαρακτήρισε το εργατικό συνδικάτο UGTT της Τυνησίας την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος ανατρέπει επτά δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής και διακινδυνεύει διεθνή απομόνωση των ΗΠΑ στο ευαίσθητο αυτό θέμα», επισημαίνεται από το πρωτοσέλιδο των Times της Νέας Υόρκης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/ Ανταπόκριση Λένα Αργύρη, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ