Τουρκία: Σενάρια ανασχηματισμού ξεπηδούν από τις πυρκαγιές που καίνε τη χώρα (video)

Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση:  Αριάνα  Φερεντίνου

Δραματικά αυξάνεται κάθε ημέρα που περνά η δυσαρέκεια εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές στη γειτονική Τουρκία. Η οργή του κόσμου για τη διαχείριση της κρίσης με τις πυρκαγιές απειλεί πλέον έντονα τη σταθερότητα της κυβέρνησης και έχει πλήξει σοβαρά τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου.

   Μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα για τις αντιδράσεις μέσα και έξω από την Τουρκία, για την αδυναμία του τουρκικού κράτους να διαχειριστεί την πύρινη καταστροφή.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν επέκρινε δριμύτατα μια εκστρατεία βοήθειας προς την Τουρκία μέσω τουίτερ, υποστηρίζοντας υποστήριξε ότι οργανώθηκε στο εξωτερικό και από ένα μόνο κέντρο, και ξεκίνησε με ιδεολογικά κίνητρα, για να δείξει το κράτος μας ως ανήμπορο.  Το κράτος μας στέκεται όρθιο. Τα περισσότερα εναντίον μας είναι ψευδείς ειδήσεις ανέφερε.

Όμως ενώ η νότια Τουρκία συνεχίζει να φλέγεται, μια πολιτική  φωτιά, άρχισε σιγοκαίει στην Άγκυρα, με σενάρια ότι ο πρόεδρος Ερντογάν βλέποντας να αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον του, μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, φορτώνοντας έτσι τα λάθη στους υπουργούς του.

Τα σενάρια βλέπουν τον νυν υπουργός Γεωργίας και Δασών Πακντεμιρλί να καρατομείται, ενώ φαίνεται ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη παραιτηθεί επειδή εμποδίζουν το έργο του τα ισλαμικά δόγματα και τις αιρέσεις που επηρεάζουν το χώρο της παιδείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, παρά το ότι έχει γίνει στόχος του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πέκερ, μάλλον παραμένει στη θέση του λόγω της στήριξης που έχει από τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στο μετωπο του κορωνοϊού, τα κρούσματα άρχισαν πάλι να αυξάνονται και λέγεται ότι ο Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά μπορεί να πληρώσει τα σπασμένα.

Ένα άλλο σενάριο αναβαθμίζει τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον τελευταίο πρωθυπουργό της Τουρκίας σε δεύτερο αντιπρόεδρο υπό τον Ερντογάν αλλά η πιο κρίσιμη αλλαγή μπορεί να γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών λένε κάποιες φήμες όπου φυσικά υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα μεταξύ των οποίων της Ελλάδας και της Κύπρο.

Τα μέτωπα των πυρκαγιών

Σε εξέλιξη βρίσκονται 13 εστίες πυρκαγιών σε 6 συνοικίες στην Αττάλεια και τη Μούγλα της νότιας Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργών Δασών Πακντεμιρλί. Για έβδομη μέρα η χώρα δίνει μάχη με τις φλόγες ενώ ορισμένες συνοικίες  εκκενώθηκαν.

Η κατάσβεση των πυρκαγιών συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ξέσπασε νέα πυρκαγιά στη δασική περιοχή που περιβάλλεται από πεύκα στην περιοχή Μποζμπαγιρ στο Γκαζελέρ της Μούγλα το πρωί. Στο Μίλας, οι φλόγες εξαπλώθηκαν στην περιοχή Τσοκερτμέ, 20 μόλις χλμ από τα χωριά της Μπόζτζαλι και Τσοκερτμέ. Ο λόγος που η πυρκαγιά εξαπλώνεται είναι λόγω των ανέμων που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Οι παραλίες έκλεισαν, οι κρατήσεις τουριστών ακυρώθηκαν μέχρι τις 10 Αυγούστου. Στην περιοχή Γκιουντογουμούς ανακοινώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Οι φλόγες άφησαν μόνο στάχτη πίσω τους στο Μαναβγκατ και σε άλλες περιοχές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος