Τουρκία-Ελαζίγ: Στις εργασίες κατεδάφισης έδωσαν τη θέση τους οι επιχειρήσεις διάσωσης (video)

Οι επιχειρήσεις κατεδάφισης ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας στο ανατολικό τμήμα της Τουρκίας που επλήγη από τον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών την περασμένη Παρασκευή, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της οριστικής παύσης των προσπαθειών για ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.  Το κέντρο του χτυπημένου, από τον Εγκέλαδο, Ελαζίγ είναι γεμάτο μηχανήματα και μπουλντόζες για να κατεδαφιστούν τουλάχιστον 22 κτήρια και να απομακρυνθούν τα μπάζα.

Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα κτίρια, εξαιτίας των φόβων μιας νέας κατάρρευσης και νέων μετασεισμών, με αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν άστεγοι στην πληγείσα περιοχή, όπου ο υδράργυρος έχει πέσει στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Ο αριθμός των νεκρών επισήμως φτάνει μέχρι στιγμής τους 41 ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν κι άλλα θύματα, θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 45 ανθρώπους. Η τουρκική Αρχή Καταστροφών και αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD) ανακοίνωσε μέσω twitter ότι χθες απεγκλωβίστηκε ο τελευταίος αγνοούμενος.

https://twitter.com/RT_com/status/1221883825736667136

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, οι τραυματίες από το σεισμό ανέρχονται στους 1.607. Οι 1516 έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και νοσηλευόμενοι παραμένουν 86, οι 18 εξ αυτών στην εντατική με βαριά τραύματα, όπως ακρωτηριασμούς.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτραι της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου, το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και την προετοιμασία λόγω της πιθανότητας μεγάλου σεισμού, της τάξης ακόμα και 7,5 Ρίχτερ, στην Κωνσταντινούπολη, ενδεχόμενο για το οποίο μίλησε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλού. Αν και ο σεισμός στην Ανατολική Τουρκία δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας το οποίο επηρεάζει την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο διεθνείς επιστημονικές ομάδες που ερευνούν τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, δεν αποκλείουν  την ενεργοποίησή του. Όπως λένε στο ρήγμα έχει συσσωρευθεί αρκετή ενέργεια τα τελευταία χρόνια, ικανή να δώσει ισχυρό σεισμό.

Συνολικά 948 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην ανατολική Τουρκία από την Παρασκευή.

Παράλληλα ορισμένοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο τεράστιων καταστροφών στην περίπτωση σεισμού εάν προχωρήσει το μεγάλο έργο που έχει προαναγγείλει ο Ερντογάν για τη μετατροπή της μέσης ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης σε νησί, με το άνοιγμα του καναλιού για την αποσυμφόρηση των Στενών του Βοσπόρου, του καναλιού Ινσταμπουλ, που θα συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Τουρκία έχει ιστορία ισχυρών σεισμών. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 1999, όταν σεισμός 7,6 Ρίχτερ χτύπησε το Ιζμιτ, νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Το 2011, ο σεισμός στην πόλη του Βαν, ανατολικά στοίχισε τη ζωής σε 500.

Υπάρχει συσχετισμός των σεισμών Ελλάδας-Τουρκίας;

Ο δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της Unesco, μιλά στην ΕΡΤ για το εάν και πότε υπάρχει συσχετισμός των σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα.

Πηγή ΕΤ, Ανταπόκριση-Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος