Τουρκία: Ορκίζονται το μεσημέρι τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης – Το Σάββατο η ορκωμοσία Ερντογάν και η ανακοίνωση των υπουργών

Στην στην Άγκυρα στρέφονται τα βλέμματα καθώς στις δύο μετά το μεσημέρι, ξεκινά η τελετή της ορκωμοσίας των εξακοσίων βουλευτών- μελών της. Η ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου– παρουσία και ξένων ηγετών- ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Πυκνό σε εξελίξεις το τριήμερο σε πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές και την επανεκλογή του Ερντογάν, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίαw θα συνέλθει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, στις 14.00 και θα γίνει ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και οι 600 νεοεκλεγέντες βουλευτές θα αναγνώσουν τον όρκο του στο Σύνταγμα σύμφωνα με την αλφαβητική σειρά των επαρχιών. Προσωρινός προεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα είναι ο αρχαιότερος βουλευτής, αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών, η τελετή αναμένεται να διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα. Οι βουλευτές ορκίζονται ότι «θα προστατεύσουν την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους, την αδιαίρετη ακεραιότητα της πατρίδας και του έθνους, την άνευ όρων κυριαρχία του έθνους· ότι θα τηρήσουν το κράτος δικαίου, το δημοκρατικό και κοσμικό καθεστώς της Δημοκρατίας και τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ· την ειρήνη και την ευημερία της κοινωνίας, και την εθνική αλληλεγγύη». Οι βουλευτές που δεν θα είναι παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας θα μπορούν να ορκιστούν στην αρχή της πρώτης συνεδρίασης που θα είναι παρόντες.

Στα εγκαίνια της Βουλής θα παραστεί και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θα ορκιστεί αύριο.
Αύριο το μεσημέρι θα γίνει η ορκωμοσία του Ερντογάν και στην Άγκυρα την οποία θα παρακολουθήσουν 20 ξένοι ηγέτες και 45 ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα βρίσκεται αύριο στην Άγκυρα για να παραστεί στην ορκωμοσία. Μεταξύ άλλων θα παραστεί ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ και οι πρόεδροι Σομαλίας, Αλγερίας και βαλκανικών χωρών. Το Κατάρ θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Ελ Θάνι.

Μετά την επίσημη τελετή της ορκωμοσίας του Προέδρου θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν την Κυριακή ενώ την Κυριακή ο προεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στο εξωτερικό μεταβαίνοντας στα κατεχόμενα, ως είθισται, και στη συνέχεια στο Αζερπαϊτζάν. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ερντογάν θα συγκαλέσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση.

Ρεπορτάζ: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος