Τουρκία: Οι ψηφοφόροι επιλέγουν αν θα παραταθεί η παντοδυναμία Ερντογάν – Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες

Στην Τουρκία, οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και η εκλογική διαδικασία για την προεδρία της χώρας εξελίσσεται ομαλά παρά το τεταμένο κλίμα των προηγούμενων ημερών. Νωρίτερα ψήφισαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τουρκία: Οι ψηφοφόροι επιλέγουν αν θα παραταθεί η παντοδυναμία Ερντογάν – Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες
Τουρκία: Οι ψηφοφόροι επιλέγουν αν θα παραταθεί η παντοδυναμία Ερντογάν – Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες

Από το κομματικό κέντρο του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, ανέφερε ότι «εδώ αργότερα το βράδυ αναμένεται να συγκεντρωθεί πάρα πολύς κόσμος, καθώς τα αποτελέσματα τα αναμένουμε σχετικά νωρίς. Πιστεύουμε δηλαδή ότι γύρω στις 7 η ώρα θα πρέπει να ξέρουμε μέσες άκρες το αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε άλλωστε και ένας εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκλογική διαδικασία, είπε ότι η καταμέτρηση των ψήφων αυτή τη φορά θα πάρει πολύ λιγότερο χρόνο και υπολόγισε ότι θα πάρει περίπου 1,5 ώρα. «Πρέπει να υπολογίζουμε ότι γύρω στις 7 η ώρα θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον διαρροές, τις πρώτες εκτιμήσεις. Πρέπει να πούμε ότι εδώ στην Τουρκία δεν υπάρχουν exit polls, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαρροές οι οποίες συνήθως είναι σωστές. Τώρα όσον αφορά την ατμόσφαιρα, η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη μέχρι στιγμής. Υπήρξαν μερικά πολύ σποραδικά επεισόδια στα νοτιοανατολικά. Ωστόσο, γενικά, παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυο υποψηφίων ο κόσμος ψηφίζει ειρηνικά εδώ στην Τουρκία. Τώρα το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση» ανέφερε η δημοσιογράφος ενώ πρόσθεσε κλείνοντας «τα προγνωστικά είναι ότι προπορεύεται (ο Ερντογάν), αλλά φυσικά πρέπει να κρατήσουμε την υπομονή μας μέχρι το τέλος γιατί ποτέ κανένας δεν ξέρει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Μανδαλίδης, επισήμανε ότι «ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πάει για την έκπληξη καθώς επί 13 χρόνια δεν έχει καταφέρει να νικήσει τον Ερντογάν και αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία».

Νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη ψήφισε η Μεράλ Ακσενέρ. Ήταν η πρώτη από τους πολιτικούς αρχηγούς που άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα και στη συνέχεια αναχώρησε για την Άγκυρα προκειμένου να συναντήσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της συμμαχίας των 6. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, υπάρχει μια καταγγελία ότι υπήρξε ένα σοβαρό επεισόδιο ότι σε επαρχία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, προφυλακίσθηκαν κάποιοι εκλογικοί αντιπρόσωποι του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής της Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να παρατείνει τα 21 χρόνια του στην εξουσία, ενώ είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κιλιτσντάρογλου που προσπαθεί επί 13 χρόνια να τον ανατρέψει. Πάντως όποιος χάσει, πιθανόν να μην καταφέρει να ανακάμψει.

Η μονομαχία ξεκίνησε… με τον Ερντογάν να αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί και τον Κιλιτσντάρογλου να ελπίζει στην ανατροπή. Και παρά τις ουρές και την αναμονή, άνθρωποι κάθε ηλικίας επιστρέφουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας.

Με τις δημοσκοπήσεις και τον ρυθμιστή Σινάν Ογάν στο πλευρό του, οι αναλυτές προβλέπουν άνετη νίκη του Ερντογάν, ανεβάζοντας το ποσοστό ακόμα και στο 60% αφού υπολογίζουν διαρροές από τους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κιλιτσντάρογλου που προσπαθεί επί 13 χρόνια να ανατρέψει τον Ερντογάν και δεν τα καταφέρνει. Οι ψηφοφόροι του αγωνιούν, ενώ κάποιοι άλλοι… προσεύχονται για τη νίκη.

Tο διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψηφοφόροι που απείχαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή άγγιξε το 88%. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αναποφάσιστοι τους οποίους διεκδικούν τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Κιλιτσντάρογλου.

Τουρκία: Οι ψηφοφόροι επιλέγουν αν θα παραταθεί η παντοδυναμία Ερντογάν – Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Οι περίπου 200 χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου ως Τούρκοι υπήκοοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Ερντογάν, αφού ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους δεσμεύθηκε να τους εκδιώξει.

Πάντως, με τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό οποίος κυβερνήσει θα αναλάβει μια οικονομία σε δεινή κατάσταση και όποιος χάσει, πιθανόν να μην έχει ξανά την ευκαιρία να ανακάμψει.

Το διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. 64 εκατομμύρια καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες μετά από ένα πολύ έντονο πολιτικά μεσοδιάστημα δύο εβδομάδων, με τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι το απόλυτο φαβορί.

Αντιδράσεις για τη βράβευση Τουρκάλας ηθοποιού στις Κάννες – Συγχαρητήρια από Κιλιτσντάρογλου, «αφορισμός» από μέλος του AKP

O Ερντογάν, ως πιστός μουσουλμάνος, επισκέφθηκε το τζαμί Εγιούπ Σουλτάν στην Κωνσταντινούπολη για να προσευχηθεί λίγο πριν την κρίσιμη αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον της Τουρκίας- και τη συνέχιση της παντοδυναμίας του για τρίτη δεκαετία.

Μετά την προσευχή χαιρέτησε το πλήθος που το επευφημούσε.

Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου έστειλε μήνυμα στους ψηφοφόρους του μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους. Τους προέτρεψε, όπως έγραψε να ψηφίσουν στις εκλογές. Στο βίντεο με τα κινούμενα σχέδια πρωταγωνιστεί ο Ατατούρκ, ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας και στη συνέχεια… ο ίδιος.

Οι δυο κόσμοι της Τουρκίας , ο ισλαμικός και ο κοσμικός … και στα χαρακώματα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στις Κάννες.

Η Τουρκάλα ηθοποιός Μερβέ Ντιζντάρ που κέρδισε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Ξερά Χόρτα, έκανε μια δήλωση όλο νόημα: «αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλες τις αδερφές μου που δεν εγκαταλείπουν ποτέ την ελπίδα τους ό,τι κι αν γίνει και σε όλες τις αγωνιζόμενες ψυχές στην Τουρκία που περιμένουν να ζήσουν τις καλές μέρες που τους αξίζουν».

Ο Κιλιτσντάρογλου στοχεύοντας να γίνει ο πρώτος Αλεβίτης πρόεδρος αντιπροσωπεύοντας όλα όσα ο Ερντογάν μισεί, έσπευσε να συγχαρεί την 36χρονη Ντιζντάρ, αποδεικνύοντας την προεκλογική του δέσμευση για στροφή προς τη Δύση.

«Συγχαίρω από καρδιάς τη Μερβέ Ντιζντάρ, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα, θα προσφέρουμε το δώρο της δημοκρατίας σε «όλα τα αγωνιζόμενα πνεύματα που περιμένουν να ζήσουν τις καλές μέρες που τους αξίζουν στην Τουρκία».

Στον αντίποδα, μέλος του AKP έσταξε χολή για την διάκριση της νεαρής ηθοποιού στις Κάννες.

«Ένας άλλος χαμένος σκλάβος της Δύσης. Είναι τόσο κουτή, που τρέμει να διαβάσει το χαρτί που της δόθηκε, είναι αρκετά κομπλεξική ώστε να παραδώσει τη χώρα της στη νοοτροπία της υποδούλωσης» ανέφερε στο τουίτερ ο Εμρέ Τζεμίλ Αϊβαλί – μέλος Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου AKP.

Δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει όργανο της Δύσης και να αφήσει αιχμές για συσχέτιση με το PPK.

Τουρκία: Οι ψηφοφόροι επιλέγουν αν θα παραταθεί η παντοδυναμία Ερντογάν – Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες
(AP Photo/Metin Yoksu)

Πηγή: ΕΡΤ – Επιμέλεια: Σόνια Φίλη, Φοίβη Πετροπούλου – Ανταποκρίσεις: Αριάνα Φερεντίνου, Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος