Τουρκία: Ακραία πόλωση λίγο πριν τις κάλπες – Νέα προειδοποίηση Κιλιτσντάρογλου για έκτροπα τη βραδιά των εκλογών

Συνθήκες ακραίας πόλωσης επικρατούν στην Τουρκία πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Μετά τον λιθοβολισμό στο λεωφορείο του Έκρεμ Ιμάμογλου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» μιλά σήμερα για προβοκάτσια, με δάχτυλο το κίνημα του Φετουλάχ Γκουλέν. Την ίδια ώρα, επεισόδια ξέσπασαν σε καφενείο στη Σμύρνη, καθώς υπήρχαν προεκλογικές αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Αυξάνεται η πολιτική ένταση στην Τουρκία με την αντιπολίτευση να εκφράζει φόβους για περαιτέρω όξυνση του κλίματος και την κυβέρνηση να ανεβάζει τους τόνους, καθώς τα προγνωστικά μιλούν για επικράτηση του Κεμάλ Κιλτισντάρογλου.

Ομάδα 30 ατόμων, στην οποία πρωτοστατούσε γνωστό μέλος του AKP, επιτέθηκε σε καφενείο στη Σμύρνη και προσπάθησε να σκίσει τις αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος. Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για τον κίνδυνο να σημειωθούν έκτροπα τη βραδιά των εκλογών. Όπως είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «ακούμε ότι κάποια στοιχεία θα βγουν στους δρόμους το βράδυ των εκλογών και θα κάνουν έκτροπα. Δεν είμαι μόνο εγώ (που δέχομαι αυτές τις πληροφορίες), αλλά και άλλοι αρχηγοί. Θέλω όλοι να είναι ήρεμοι».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απάντησε και στις κατηγορίες του Ερντογάν περί διασυνδέσεων με το PKK λέγοντας ότι «στηρίζουν εμάς, ή στηρίζουν τους άλλους; Υπάρχει κοινή λογική! Έάν μία τρομοκρατική οργάνωση λέει “στηρίζω εσένα” σημαίνει ουσιαστικά ότι στηρίζει την αντίπαλη πλευρά».

Κι ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» κατηγορεί τους Γκιουλενιστές ότι κρύβονται πίσω την επίθεση κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ, προπύργιο του ΑKP, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνο έναν εν ενεργεία στρατιωτικό που ανήκει στις υπηρεσίες πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, ο Ερντογάν εμμένει στην εκδοχή της προβοκάτσιας από την πλευρά της αντιπολίτευσης. « ( Η αντιπολίτευση) προσπαθεί ξεδιάντροπα να δυσφημίσει τις πόλεις μας με επεισόδια τα οποία η ίδια προκαλεί» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκία: Ακραία πόλωση λίγο πριν τις κάλπες  – Νέα προειδοποίηση Κιλιτσντάρογλου για έκτροπα τη βραδιά των εκλογών
(AP Photo/Khalil Hamra)

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, μιλώντας στο Ικόνιο, ένα ακόμη προπύργιο του ΑKP, δήλωσε ότι οι πέτρες που δέχθηκε είχαν στόχο τον λαό και τη δημοκρατία ενώ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Μπορεί να μας πετούν πέτρες, αλλά θα τους απαντήσουμε με τριαντάφυλλα. Ο καθένας κάνει αυτό που του ταιριάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, οι 15 συλληφθέντες για τα σοβαρά επεισόδια στο Ερζερούμ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Επιμέλεια: Ευγένια Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος