Tερματισμό των μαχών στην Ιντλίμπ ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σε κοινή τους ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

«Η νέα στρατιωτική επιχείρηση του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του στην Ιντλίμπ, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλα δεινά στους αμάχους, είναι απαράδεκτη», κατήγγειλαν και έκαναν έκκληση σε όλες τις πλευρές πλευρές να επιτρέψουν την άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

Επιπλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν «μόνιμη εκεχειρία» και «εγγυήσεις για την προστασία των αμάχων».

Ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασχοληθεί με την κατάσταση στη Συρία προκειμένου οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «να λογοδοτήσουν».

Νωρίτερα πρόθυμοι να συναντηθούν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια “πολιτική λύση” στη Συρία δήλωσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τηλεφώνησαν  στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να του εκφράσουν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και να προτρέψουν να σταματήσει η σύρραξη στην περιοχή αυτήν, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι δύο ηγέτες είπαν στον Πούτιν ότι είναι πρόθυμοι να συναντηθούν μαζί του και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν μια πολιτική λύση στο συριακό.

Η κινητοποίηση των δύο ηγετών έρχεται μετά τους θανάτους 50 Σύρων  σε αντίποινα για τον θάνατο δύο Τούρκων στρατιωτών  αλλά πολύ περισσότερο  και μετά τις δηλώσεις Ακαρ για ενδεχόμενο αγοράς πυραυλικών συστημάτων Patriot προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ασφάλεια στον πόλεμο στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Τόνισε δε πως παράλληλα η Άγκυρα «αναμφισβήτητα» θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετική είδηση : Μάχες του συριακού στρατού με Τουρκικές δυνάμεις με νεκρούς και τραυματίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος