Το υπερβολικό φως… ρυπαίνει (Video)

Ολοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικης ρύπανσης ή της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκοσμια κλίμακα για την αντιμετώπισή τους. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τη φωτορύπανση και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τους ζωντανούς οργανισμούς;

Με τον όρο φωτορύπανση περιγράφεται το φαινόμενο του υπερβολικού και συχνά λανθασμένου φωτισμού των αστικών περιοχών και οι συνέπειές του. Τα άφθονα φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των αστικών περιοχών.

Το 2016, επιστημονικές μελέτες εκτίμησαν ότι το 99% της ηπειρωτικης Ευρωπης και των ΗΠΑ αντιμετώπιζαν κάποιου  βαθμου φωτορύπανση.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοι, συγκρίνοντας κανείς δορυφορικές φωτογραφίες συγκεκριμένων πόλεων τη νύχτα, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο μάλιστα αυξάνει με ρυθμούς της τάξης του 2% – 6% το χρόνο.

Ο πιο έκδηλος τρόπος για να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα, είναι να στρέψει το βλέμμα του στο νυχτερινο ουρανό. Στις χειρότερες περιπτώσεις, όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αυτό που παρατηρεί ως απόρροια της φωτορύπανσης είναι η σχεδόν πλήρης εξαφάνιση των ουράνιων αντικειμένων. Στο νυχτερινό ουρανό, οι σχηματισμοί των αστερισμών έχουν εξαφανιστεί και δε φαίνονται παρά μόνο μερικά από τα λαμπρά αστέρια, όπως η Μεγάλη Άρκτος και ο Ωρίων. Το αντίθετο με αυτό που συμβαίνει σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες και τεχνητά φωτισμένες περιοχές, όπου αν στρέψει κανείς το βλέμμα στον ουρανό ξαφνικά αισθάνεται ότι ανακάλυψε ξανά τα αστέρια.

Ολο και περισσότερες ερευνες σε ολόκληρο τον κόσμο συνηγορούν πια υπερ της άποψης ότι η  φωτορύπανση αποτελεί απειλή για το 30% των σπονδυλωτών και περισσότερο από το 60% των ασπόνδυλων που είναι νυκτόβια, συμπεριλαμβανομένων των φυτών, των μικροοργανισμών, των πουλιών ενώ  ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα των μελετών και για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία. 

Το λευκό φως LED έχει συνδεθεί με διαταραχές στον ύπνο και η αντανάκλασή του έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την όραση.

Το 2016, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση  σχετικά με τον φωτισμό δρόμων με LED, συνιστώντας ένα επίπεδο ακτινοβολίας και θερμοκρασίας χρώματος λιγότερο επιβλαβές για την υγεία.

Επιπλέον,  μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2017 διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ζουν σε γειτονιές με υψηλότερο εξωτερικό φωτισμό. Αυτό συνδέθηκε με την αυξημένη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, που διαταράσσει τη διαδικασία παραγωγής της μελατονίνης στους ανθρώπους, κάτι που έχει αναφερθεί ως μια από τις αιτίες της μεγάλης αύξησης του καρκίνου που παρατηρείται παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» Ανδρέας Παπαλάμπρου κατά κανόνα ο δημόσιος φωτισμός στις πόλεις είναι κακός. Για να αποφεύγουμε τη φωτορύπανση και την σπατάλη ενέργειας είναι σημαντικό το φως να στρέφεται προς τα κάτω όχι προς τα πάνω, να χρησιμοποιείται ψυχρός φωτισμός και συστήματα αυτόματου σβησίματος όπως φωτοκύτταρα, χρονοδιακόπτες κ.α.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=c2UqBPqLZYg[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος