Το ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας …άντεξε στην πανδημία

Αισιόδοξοι οι οινοπαραγωγοί του ξινόμαυρου κρασιού στην Νάουσα ελπίζουν στην άρση των μέτρων της πανδημίας για να επανέλθουν οι πωλήσεις στα προηγούμενα επίπεδα.

Οι οινοπαραγωγοί της Ημαθίας βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα περίπου μια δεκαετία, αλλά το αποκορύφωμα ήταν ο covid, που έκλεισε τους ανθρώπους στα σπίτια και έγινε ο τρόμος για τους τουρίστες. Επιπλέον, επεβλήθη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, που αύξησε το κόστος για τους καταναλωτές, όπως εξηγεί ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος των οινοπαραγωγών Ημαθίας.

Το ξινόμαυρο είναι ένα γνωστό κρασί και όλοι οι παραγωγοί φροντίζουν πλέον να έχουν μια ετικέτα με την συγκεκριμένη ποικιλία.

Η φήμη του ξινόμαυρου κρασιού έχει εξαπλωθεί παγκόσμια και η ζήτηση έχει αυξηθεί. Με πρωτοβουλίες ως προς την παρουσίαση του προϊόντος σε εκθέσεις, μέσω μιας διαφημιστικής εκστρατείας και προσκαλώντας γευσιγνώστες κρασιών, οι παραγωγοί προωθούν το προϊόν εκτός συνόρων, σύμφωνα με τον κ. Φουντούλη.

«Τα 22 οινοποιία της Νάουσας είναι ενωμένοι στην προσπάθεια προώθησης του προϊόντος τους για να μεγαλώσουν το κομμάτι της “πίττας”, που αφορά το ξινόμαυρο».

Προς το παρόν οι αδιάθετες ποσότητες κρασιού είναι μικρές, καθώς η ΕΕ έδωσε την δυνατότητα απόσταξης κρίσης, με την διάθεση του σε χαμηλότερες τιμές, λόγω  των οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία. Δηλαδή, οι οινοπαραγωγοί που επιθυμούσαν να διαθέσουν, προς απόσταξη, ποσότητα αδιάθετου  οίνου παραγωγής τους που βρίσκεται σε δεξαμενές, μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο σχετικό πρόγραμμα. Έτσι, διατέθηκαν 12,9 εκατ. ευρώ έναντι των 9 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος για την ανωτέρω διαδικασία, με στόχο την ενίσχυση του οινοπαραγωγικού κλάδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος