«Το Σώσε» … από το Σάββατο 19 Μαρτίου στο θέατρο Παλλάς

H εμβληματική ξέφρενη κωμωδία του πολυβραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Μαικλ Φρέιν. «Το Σώσε» (Noises Off), κάνει αύριο πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς – σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη – 40 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Λονδίνο.

Η σπαρταριστή κωμική φάρσα που αποτυπώνει την χαοτική κατάσταση στην οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν τα μέλη μιας ομάδας ηθοποιών, γράφτηκε το 1970 όταν ο πρώην δημοσιογράφος, μεταφραστής του Τσέχωφ και θεατρικός συγγραφέας Μάικλ Φρέιν παρακολουθούσε από τις κουίντες ενός λονδρέζικου θεάτρου μια φάρσα. Σκέφτηκε τότε ότι ήταν πιο αστείο να το βλέπεις από την κουίντα παρά από την πλατεία του θεάτρου οπότε εμπνεύστηκε μια κωμωδία για όλα όσα γίνονται πίσω από την σκηνή.

«Το Σώσε» … από το Σάββατο 19 Μαρτίου στο θέατρο Παλλάς

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αναμετράται σκηνοθετικά για πρώτη φορά με καθαρόαιμη κωμωδία ανεβαίνοντας και ο ίδιος επί σκηνής μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τη Στεφανία Γουλιώτη, τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τη Λένα Παπαληγούρα. Την ομάδα συμπληρώνουν ο Γιώργος Ψυχογυιός, η Δάφνη Δαυίδ και ο Γιώργος Ζυγούρης.

«Το Σώσε» ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1983 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά και το 1995 από τον Σταμάτη Φασουλή.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ

«Το έργο έχει χαρακτηριστεί ένας ύμνος στο λάθος. Στην εποχή μας, όπου διάφορα πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένο ότι θα συμβούν με κάποιον τρόπο, συνέβησαν αλλιώς, είναι σαν να λέει ο Φρέιν, ότι κάθε ανθρώπινη προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στην καθαρή φάρσα, το αστείο δεν έχει να κάνει τόσο με τους χαρακτήρες ή τις ατάκες αλλά με τον συγχρονισμό που φέρνει πολλούς λάθος ανθρώπους να συναντιούνται και πολλά λάθος πράγματα να συμβαίνουν σε πολύ λάθος στιγμές».

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΡΥΔΗ

Για να πετύχει το «Σώσε», πρέπει να πάνε όλα λάθος. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Θέλει απόλυτο συντονισμό. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πούμε τη σωστή ατάκα στη σωστή στιγμή.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο Φρέιν φέρνει επί σκηνής την απελπισία της συνύπαρξης με όχημα τον κόσμο του θεάτρου. Όλα συγχωρούνται μέσα στο κωμικό σύμπαν του. Ισως η καλύτερη φάρσα όλων των εποχών».

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΟΥΛΙΩΤΗ

«Η προσαρμοστικότητα των ηρώων του έργου στην αλλαγή και το απρόβλεπτο είναι αξιοθαύμαστη. Απενοχοποιούν την αποτυχία. Δεν εγκλωβίζονται στο σωστό και ζουν μια διαρκή περιπέτεια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

«Ευγνώμων που μου συμβαίνει αυτό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα κλείσω με την αγαπημένη μου ατάκα από το έργο που την λέει ο Σέλσντον: “Πόπυ μου, ένα σου λέω. Άπαξ και μπει μες στα ρουθούνια σου, δεν την ξεχνάς ποτέ. Τόσα χρόνια στα θέατρα και η μυρωδιά του ακόμα με στοιχειώνει”.»

ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ

«Πέρα από τα όσα κωμικά συμβαίνουν, θεωρώ ότι το έργο είναι βαθιά υπαρξιακό. Είναι αυτή η προσπάθεια να μπει σε τάξη η οιασδήποτε μορφής αναρχία.»

«Το Σώσε» … από το Σάββατο 19 Μαρτίου στο θέατρο Παλλάς

ΠΑΡΗΣ ΜΕΞΗΣ (σκηνικά)

«Το “Σώσε” είναι ένα θεατρικό έργο με δέκα ρόλους, εννέα ηθοποιούς και ένα σκηνικό.
Το σκηνικό του είναι μια μηχανή που έχει σχεδιαστεί με σκοπό
να επιτρέψει στον φρενήρη και με χειρουργική ακρίβεια
κατασκευασμένο ρυθμό της παράστασης, να μην χάσει ούτε λεπτό.

ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ (μουσική)

«Το “Σώσε” είναι πόρτες, νότες και ψυχές, η αδυναμία να δημιουργήσεις το τέλειο κατασκεύασμα και ο φόβος του αγνώστου! Η ανάγκη να γελάσουμε με τη γύμνια μας και να ανέβουμε λίγο πιο πάνω από την δυστυχία αυτού του υπέροχου κόσμου!»

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Κική Μπάκα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ματθαίου
Βοηθοί σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου, Εύη Ανδριανού
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Αριανούτσου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βίντεο: Ελένη Κατρακαλίδη
Graphic design: Indigo Creative
Social Media: ad4art – Κάλλη Μαυρογένη
έναν χτύπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος