Το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας στους αποφυλακισμένους που αποζητούν ένα σκαλοπάτι μετάβασης στην κοινωνία

Array

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η πλειοψηφία των αποφυλακισμένων στην Ελλάδα. Η επόμενη μέρα μετά τη φυλακή, αποτελεί έναν ακόμη γολγοθά για την κοινωνική τους επανένταξη. Η κοινωνική οργάνωση Άρσις έχει δημιουργήσει ένα σκαλοπάτι μετάβασης στην κοινωνία για τους αποφυλακισθέντες. Συγκλονιστικά είναι όσα λέει στην κάμερα της ΕΡΤ 3 αποφυλακισμένος, για τα όσα βίωσε μόλις άνοιξε η πόρτα της φυλακής, όμως κατάφερε και βρήκε δουλειά χάρις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο, επειδή μόλις αποφυλακιστείς μέχρι και η οικογένειά σου σε απομακρύνει”, αναφέρει χαρακτηριστικά. “Δεν σε θέλουν κοντά τους επειδή πιστεύουν ότι η φυλακή είναι τόσο κακό που δεν πρέπει να έχεις επαφή μαζί τους και σε αποφεύγουν. Επειδή το ζήσαμε αυτό ξέρω ότι ως άνθρωποι κάνουμε λάθη. Αυτό ήταν ένα λάθος που έκανα στη ζωή μου και δεν σημαίνει ότι θα τιμωρηθώ για όλη μου τη ζωή”.

Το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας που, ακόμη και σήμερα απομονώνει τους πρώην φυλακισμένους, εμποδίζοντας κάθε προσπάθειά τους για επανένταξη, έζησε βγαίνοντας από τη φυλακή και περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ 3.
Ο  Μάικ ζει για 20 χρόνια στην Ελλάδα, όπου έκανε οικογένεια. Ένα λάθος τον οδήγησε στη φυλακή και εξέτισε 2,5 χρόνια ποινή.

Αυτή είναι η πραγματικότητα,  όπως τη βιώνουν σχεδόν όλοι οι αποφυλακισμένοι. Ο Μάικ, βγήκε από το αδιέξοδο χάρις στο πρόγραμμα επανένταξης της Άρσις που υποστηρίζεται από την  περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Μέσα από αυτό κατάφερε να βρει δουλειά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Άρσις, όπως παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα, οι συνθήκες επανένταξης για όσους ήταν στη φυλακή είναι δύσκολες. Υστερούν στην εκπαίδευση, καθώς το 6% είναι αναλφάβητοι και το 60% που υποδέχεται η οργάνωση, απόφοιτοι δημοτικού και γυμνασίου. Οι συνθήκες επιδεινώνονται, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν σπίτια, το 33% φιλοξενείται σε γνωστούς και φίλους, το 26% ζει στο δρόμο και το 6% σε δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, το μόνο που ζητούν οι αποφυλακισμένοι, είναι να νιώσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που θα μπορούν να  τους στηρίξουν στα πρώτα τους βήματα, ώστε να οργανώσουν τη ζωή τους και να κάνουν μία επανεκκίνηση, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να τα καταφέρουν χωρίς υποστήριξη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος