To «Ρολόι της Αποκάλυψης» διατηρείται στα 90 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα

Οι πυρηνικοί επιστήμονες διατήρησαν την Τρίτη το «Ρολόι της Αποκάλυψης» στα 90 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα, αναφέροντας τις ενέργειες της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία, τον πόλεμο του πυρηνικά εξοπλισμένου Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής ως παράγοντες που οδηγούν στον κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής.

Οι επιστήμονες ρυθμίζουν το ρολόι με βάση τους «υπαρξιακούς» κινδύνους για τη Γη και τους ανθρώπους της: την πυρηνική απειλή, την κλιματική αλλαγή και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νέα βιοτεχνολογία.

«Οι εστίες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ενέχουν την απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θάνατο και καταστροφή και οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα, προχωρούν ταχύτερα από τις δικλείδες ασφαλείας τους», δήλωσε στο Reuters η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, προσθέτοντας ότι η διατήρηση αμετάβλητης κατάστασης σε σχέση με το προηγούμενο έτος «δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός».

Η Επιθεώρηση Πυρηνικών Επιστημόνων ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Καθορίζει ετησίως το ρολόι, βασιζόμενο σε ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας και κλιματικής επιστήμης. Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε το 1947 για να προειδοποιήσει το κοινό για το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος