Το πλήγμα της πανδημίας στη ψυχική υγεία

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, μετά την πανδημία, εκδηλώνοντας με διαφορετικούς τρόπους τις φοβίες και τα προβλήματα τους, για τα οποία πρέπει να προσφεύγουν στους ειδικούς σημειώνει η ψυχολόγος Κατερίνα Γιαννακοπούλου.

Απομόνωση φυσική αποστασιοποίηση, καραντίνες εισέβαλαν μαζί με τον covid στην ζωή των ανθρώπων, ανατρέποντας τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων. Τα επίπεδα στρες και άγχους έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η απώλεια ζωών έχει προκαλέσει βαθιά θλίψη, φόβο και αύξησαν το αίσθημα μοναξιάς που έχει συμβάλει αρνητικά στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. Τα μέτρα για την ανακοπή της μετάδοσης του ιού εξαγοράζουν χρόνο και μειώνουν την πίεση στα συστήματα υγείας μας, αλλά με σημαντικό κόστος, ιδιαίτερα κοινωνικό. Το συσσωρευμένο τραύμα και η ψυχολογική ταλαιπωρία είναι ένας εχθρός τόσο αόρατος όσο ο ιός, με πολλές, αν όχι περισσότερες συνέπειες.

Το πρώτο αίτημα αφορούσε τον εγκλεισμό, όπου όλοι βρέθηκαν μόνοι με τον εαυτό τους.

Φόβος, πανικός, μοναξιά, ίσως και κατάθλιψη έγιναν αιφνιδίως σύντροφοι στην καθημερινότητα, σημειώνει η κ. Γιαννακοπούλου. «Αναγκαστήκαμε όλοι να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Ενώ θεωρείτο αναμενόμενο τα άτομα που ήταν πιο μοναχικά να εκδηλώσουν κάποια προβλήματα, εν τούτοις διαπιστώθηκε ότι άπαντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ζητήματα που είχαν, που υπήρχαν, αλλά δεν υπήρχε ο χρόνος για να ασχοληθούμε», ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί.

Κάθε πρόβλημα είναι διαφορετικό ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο. Μπορεί να φαινόταν πιο εύκολο σε μοναχικά άτομα να αντιμετωπίσουν την απομόνωση, ωστόσο όλοι επηρεάστηκαν. «Η άγνοια προκαλεί φόβο και εξ αυτού εκδηλώνονται πολλών ειδών αντιδράσεις. Ακόμη και οι συνομωσιολογικές συμπεριφορές των αρνητών οφείλονται εν μέρει στον φόβο. Η πληθώρα πληροφοριών και παραπληροφόρησης έχει δημιουργήσει προβλήματα και στους ειδικούς της ψυχικής υγείας, που δεν μπορούν να τις διαχειριστούν κάποιες φορές».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσίασαν υψηλά επίπεδα άγχους, όταν ανακοινώθηκε το lockdown.[1]

Σε ανάλογα αποτελέσματα κατέληξε έρευνα του βελγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Sciensano. Όπως διαπίστωσε ο επιπολασμός της κατάθλιψης έχει τριπλασιαστεί στις νεαρές γυναίκες (30%) και τετραπλασιάστηκε στους νέους άνδρες (29%).[2] Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση «να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία».

Πιθανότατα  η πραγματική έκταση των επιπτώσεων της κρίσεως δεν θα γίνει γνωστή για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ψυχική υγεία θα υποφέρει από τον COVID-19, αλλά και από τον απόηχο του.

[1] Office foe National Statistics https://www.ons.gov.uk/

[2] Sciensano, https://www.sciensano.be/en/health-topics/coronavirus

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος