Το παρασκήνιο της διήμερης επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Ο κύβος ερρίφθη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται τελικά την Ελλάδα το διήμερο 30- 31 Μαΐου.

Πριν από τη συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου, ο τούρκος Υπουργός θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί τον Ταγίπ Ερντογάν στο πολυτελές Ακ Σαράι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Τσαβούγλου θα μεταβεί και στη Θράκη.

Την ίδια ώρα ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο Euronews κατήγγειλε την Τουρκία για την παράνομη λύση δύο κρατών που προωθεί στην Κύπρο.

«Στην ουσία αυτό που θέλουν είναι είτε η προσάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού είτε την ύπαρξη ενός κράτους- μαριονέτας, το οποίο θα είναι επαρχία της Τουρκίας, υπό καθεστώς δήθεν ανεξαρτησίας, η οποία θα καθορίζεται από το βαθμό ελέγχου της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Κι ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκέπτεται την Ελλάδα, η άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Θαλασσόλυκος» θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη θάλασσα του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» που έλαβε χώρα στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Το σημείο που πρέπει να σταθούμε, αρχικά, είναι η ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη, την Κυριακή πριν την άφιξή του στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος της Τουρκίας επιλέγει να συνδυάσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, με επίσκεψη στη Θράκη. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι τι θα ειπωθεί σε αυτήν την περιοδεία.

Όσον αφορά στις συναντήσεις της Δευτέρας, αυτό που αναμένεται να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, είναι κατά πόσο υπάρχει το πεδίο, υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για μία συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Ένα παράθυρο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το τετ α τετ κορυφής θα μπορούσε να είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Οι προσδοκίες, πάντως, από αυτές τις συναντήσεις της Δευτέρας είναι μικρές, καθώς οι διαφορές παραμένουν.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος