To νέο προσχέδιο της Ε.Ε για τη διεύρυνση στην ΕΡΤ: Να απέχει η Άγκυρα από μονομερείς ενέργειες

Array

Σκληρή γλώσσα υιοθετεί η Κομισιόν για την Τουρκία σύμφωνα με νέα σημεία του προσχεδίου της Επιτροπής για τη διεύρυνση τα οποία έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα και καλώντας την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί μετά από αγώνα που έχει δοθεί και στις Βρυξέλλες τι ακριβώς συμβαίνει σε Ελλάδα και Κύπρο και πάνε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα μιλώντας με σαφήνεια και στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα και καλώντας την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, κομμάτι του νέου προσχεδίου της Κομισιόν για τη διεύρυνση αναφέρει:

“H κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων (των θαλάσσιων ζωνών) που δικαιούνται τα νησιά τους, πρέπει να γίνονται σεβαστά και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μέσω διαλόγου με καλή πίστη και επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας. Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη απαίτηση για τη διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας”.

Την ίδια ώρα, πολεμική ρητορική ακολουθεί πια επισήμως ο Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδος. “Θέλουν σύγκρουση, αφού έχουν στρατό στα νησιά, δεν θέλουν ειρήνη και αυτό θα απαντηθεί από εμάς” λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν προειδοποιεί την Ελλάδα να προσέξει μη γίνει Ουκρανία! Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική ρητορική επιβεβαιώνει ευθέως τις ομοιότητες Πούτιν και Ερντογάν.

Η Ευρώπη  ανεβάζει την ένταση των μηνυμάτων της προς την Άγκυρα να αποκλιμακώσει τις αναθεωρητικές κορώνες της, οι συμμαχίες της Αθήνας λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην ενίσχυση των στρατηγικών της θέσεων και ο πρωθυπουργός, από την Έδεσσα, δείχνει, εκ νέου, το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου.

«Είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή και στην Ευρώπη και σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν, γιατί επενδύσαμε στην άμυνά μας, επενδύσαμε στις συμμαχίες μας. Και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Έδεσσα

Στον απαξιωτικό λόγο που υιοθετεί εναντίον της Αθήνας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτει τις προσβολές, την ειρωνεία και επαναφέρει το σύνολο της αναθεωρητικής ατζέντας. Από την αποστρατικοποίηση των νησιών και τη συνθήκη της Λωζάννης μέχρι τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Αυτό που λέμε στην Ελλάδα είναι: «Όποιος ιππεύει στραβά, θα πέσει γρήγορα». Δηλαδή, πιστεύοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω μου, η Ε.Ε. είναι πλάι μου, δε μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Εάν όχι, τότε θα της πούμε «καλημέρα». Θα της λέμε «ξύπνα από αυτό το όνειρο». Δε θα σταθεί κανείς πίσω σου» δήλωσε

Η σκυτάλη της κλιμακούμενης πολεμικής ρητορικής περνάει στα χέρια του Νουμάν Κουρτουλμούς αντιπροέδρου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

«Με αυτή την έννοια λέμε πάντα: Η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει. Πρέπει να δει ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δε μπορεί να την κοροϊδέψει κανείς και να την αμφισβητήσει. Και πρέπει (η Ελλάδα) να θυμηθεί για άλλη μια φορά την Ιστορία και ότι οι δυνάμεις που πιστεύει ότι είναι στο πλευρό της σήμερα θα την αφήσουν μόνη στα δύσκολα. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να ξεχνά σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρέθηκε η Ουκρανία»

Αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία περιλαμβάνει, το προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την διεύρυνση.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και το Διεθνές Δίκαιο.

Για έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Οσο ο κ. Μητσοτάκης απλά αρκείται να λέει τα αυτονόητα για την κυριαρχία των νησιών μας στις Συνόδους Κορυφής αλλά δε τολμά καν να θέσει ζήτημα κυρώσεων αν η Τουρκία αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Ερντογάν μιμείται τον αναθεωρητισμό του Πούτιν», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, που συναντήθηκε με τον υποψήφιο για την προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. «Πρέπει οι εταίροι μας να στηρίξουν τις προσπάθειες που κάνουμε και για να υπάρξει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία» σημείωσε.

Με διαρκείς εκπαιδεύσεις, συνεχίζεται ο ετήσιος προγραμματισμός των ασκήσεων σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη Β. Ελλάδα και στο πεδίο βολής Ασκού-Προφήτη πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Ανίκητος», στην οποία συμμετείχαν και 1.033 έφεδροι.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος