Το Μουσείο Νόμπελ επέστρεψε στην Ελλάδα μυκηναϊκό δακτυλίδι 3000 ετών

Κλάπηκε εν μέσω Β ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διέσχισε έναν ωκεανό, αγοράστηκε από Ούγγρο νομπελίστα, εκτέθηκε στο Σουηδικό Μουσείο Νόμπελ και τελικά το τριών χιλιάδων ετών μυκηναϊκό δαχτυλίδι της Ιαλυσού, επαναπατρίστηκε στη χώρα μας με τα διεθνή πρακτορεία Bloomberg και Associated Press, να κάνουν λόγο για σειρά ιστορικών λεηλασιών εναντίον της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Ελλάδος.

Το χρυσό σφραγιστό δαχτυλίδι που φέρει παράσταση ζεύγους αντικριστών σφιγγών και βρισκόταν το 1927 στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Ιαλυσού, φυλασσόταν ως και την περίοδο της Κατοχής και της Ιταλοκρατίας των Δωδεκανήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, μεταξύ εκατοντάδων αρχαιοτήτων νομισμάτων και κοσμημάτων που εκλάπησαν και, έως σήμερα, ακόμα αγνοούνται.

«Το Ίδρυμα Nobel, και το σουηδικό κράτος, δείχνουν τον σεβασμό τους στην σύγχρονη Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της Κρατικής Σουηδικής Τηλεόρασης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ήταν προφανές για εμάς ότι το δαχτυλίδι έπρεπε να επιστραφεί.  Αυτό το τεχνούργημα έχει πολύ μεγάλη πολιτιστική και ιστορική αξία για την Ελλάδα».

Ρεπορτάζ Χ. Σάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος