Το μοναδικό Ερπετάριο της Βορείου Ελλάδος στην Έδεσσα

Ανάμεσα στο πάρκο των Καταρρακτών και την ιστορική συνοικία της Εδέσσης, το Βαρόσι, συναντάμε την παλιά βιομηχανική περιοχή των Νερόμυλων, η οποία χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή της πλούσιας βλάστησης με την αέναη κίνηση των άφθονων νερών, τα πρωτο-βιομηχανικά κτίρια και εργαστήρια που όλα μαζί, ως σύνολο, προσδίδουν μία ιδιαίτερη, μοναδική στον Ελληνικό χώρο, φυσιογνωμία.

Σε ένα από τα αναπαλαιωμένα κτίρια, ακολουθώντας το καλντερίμι που οδηγεί από το πάρκο των Καταρρακτών προς το Κανναβουργείο θα συναντήσουμε το Νερόμυλο Γιαννάκη, που δωρίθηκε στον Δήμο από την ομώνυμη οικογένεια και εντός του οποίου αρχικά στεγαζόταν το ενυδρείο-Ερπετάριο.

Η ιδέα και η πρωτοβουλία ανήκε στον αείμνηστο Αναστάσιο Μπόσχο Έλληνα βιολόγος, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα από την Γαλλία και επί  17 έτη ασχολήθηκε με την παρουσίαση της ιχθυοπανίδας. Έτσι ξεκίνησε η λειτουργία του ενυδρείου, το οποίο σταδιακά εξελίχθηκε σε ερπετάριο.

Ένα δημοτικό ερπετάριο ιδιωτικής αγάπης. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ3 ο υπεύθυνος Δημήτριος Δουρβάνης, μόνο η προσωπική αγάπη για κάτι το διατηρεί και το βοηθά να αναπτυχθεί.

Με μεγάλη θλίψη ο κ Δουρβάνης αναφέρει ότι δύο φίδια ψόφησαν προ ημερών, αλλά το κενό αναπληρώθηκε με την γέννηση προ τεσσάρων εβδομάδων 30 νεογνών βόα σφιγκτήρα, που  θα ανταλλαχθούν με ένα ερπετό έκπληξη.

Πολύ σημαντικός είναι ο αριθμός των ερπετών και των αμφιβίων που αποτελούν το καμάρι του ερπεταρίου, όπου διαβιούν: 58 άτομα φιδιών από 41 διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η πράσινη αναγκόντα μήκους 3,5 μέτρων.

26 χελώνες από 11 είδη, με την πλέον επικίνδυνη εκπρόσωπο, την Χελώνα αλιγάτορα που φτάνει στα 80 εκατ..

Στα πιο εντυπωσιακά ερπετά ανήκουν οι 11 σαύρες από 5 είδη σαυρών μεταξύ των οποίων και τρία Ιγκουάνα.

Όλα διαβιούν εντός ερπετοκλωβών 1,60 x 1,50 με αεραγωγούς και λάμπες και απόλυτη ασφάλεια για το περιβάλλον και τους επισκέπτες.

Χάρη στο ερπετάριο υπάρχουν αρκετά έσοδα στην δημοτική επιχείρηση του Δήμου, τονίζει ο κ Δουρβάνης, που έχει αφιερώσει πολύ προσωπικό χρόνο για να διατηρήσει το παλάτι των ερπετών, όπως το αποκαλεί.

Δέχεται δωρεές ερπετών από όσους ερπετόφιλους, δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, ή προτιμούν να τα χαρίσουν για να είναι προσιτά σε όλους, όπως συνέβη με δυο είδη υδρόβιων χελωνών Pelomedusa subrufa & Pelusius castaneus.

Επίσης εντός του ερπεταρίου λειτουργεί επιστημονικό εργαστήριο με όλα τα απαραίτητα τμήματα (αναρρωτήριο – εκκολαπτήριο) και τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό.

Στην Έδεσσα στην πόλη των νερών, αξίζει μια επίσκεψη στο ερπετάριο. Στόχος του είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία έτσι ώστε οι μαθητές να έρχονται σε άμεση επαφή με την φύση και το περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται η έρευνα και ο εμπλουτισμός του με είδη που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Ωράριο Λειτουργίας:

10:00-16:00

Καθημερινά όλο το χρόνο

Παρακαλείστε να εισέρχεστε έγκαιρα στο χώρο. 

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όσους έχουν EDESSA CITY CARD

Παιδιά κάτω των 6 ετών μόνο συνοδευόμενα, δωρεάν

Σχολεία – Εκδρομικές ομάδες – Ειδική τιμή

(Εκπτωτικά Εισιτήρια μόνο στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Έδεσσας).

23810-28626 (Ερπετάριο)

23810-20300 (Τουριστικό Κέντρο Πληροφοριών)

23810-23101 (Γραμματεία Δημοτικής Επιχείρησης)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος