Τσίπρας: Το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι να μην πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του λαού (video)

“Το μεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα, είναι να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του λαού. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί αν από τώρα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις.Με σχέδιο και προνοητικότητα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «#ΜένουμεΌρθιοι», το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

“Σήμερα”, είπε ο κ. Τσίπρας, “το δίλημμα είναι ένα: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία, αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες” και πρόσθεσε ότι “τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες η σκέψη μας είναι πρώτα και κύρια στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της ζωής. Είναι στους ασθενείς που νοσηλεύονται απομονωμένοι από τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι στις οικογένειες όσων χάθηκαν που βιώνουν τον ανείπωτο πόνο της απώλειας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν καταθέτει αυτό το σχέδιο για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, “αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση”.

Είπε ότι σε έκτακτες στιγμές όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της, θα το πληρώσει διπλά και τριπλά, για να σημειώσει πως όμως “το ζήτημα είναι να μην το πληρώσει η χώρα”.

Τόνισε ότι μπορεί να κερδηθεί η μάχη της ανόρθωσης της ζωής, της κοινωνίας, των εργαζόμενων, της οικονομίας, αν δεν υπάρξουν ολιγωρίες και ανεπάρκειες, “αξιοποιώντας από την αρχή όλα τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας”, το οποίο και αποτελεί το μήνυμα του “Μένουμε Όρθιοι” που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Να δράσουμε τώρα, για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση”, σημείωσε.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

– Η διατήρηση θέσεων-σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

– Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας-ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

– Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.

Οι παρεμβάσεις των τριών τομεαρχών

Αχτσιόγλου: 9,7 δισ. για τη στήριξη της αγοράς εργασίας

Ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 9,7 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων αλλά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους παρουσίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα, η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε την ανάγκη «να επεισέλθει το κράτος στη θέση του εργοδότη ως προς όλες τις υποχρεώσεις του για τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης».
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το τέλος Μαΐου με δυνατότητα παράτασης, ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους επισφαλώς εργαζόμενους ύψους 1,5 δισ., η πλήρης καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από το κράτος, έκτακτο ειδικό επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όλων, απευθείας ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ελαιοκαλλιεργητών και παραγωγών κηπευτικών προϊόντων (ύψους 300 εκατ. ευρώ), επέκταση τους επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους, απόλυτη απαγόρευση απολύσεων και ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα, παράταση ισχύος για έξι μήνες των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (από πλήρους σε μερικής) και υποχρέωση διατήρησης των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων και προστασία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν ή και εντείνουν τη δραστηριότητά τους, όπως τα σουπερμάρκετ και delivery.

Παππάς:Ενδεχομένως η οικονομία μας να χρειάζεται και άλλα μέτρα εάν επικρατήσει η λογική της αδράνειας

Την άποψη ότι ο τομέας των επιχειρήσεων δεν βλέπει τις “γενναίες” παρεμβάσεις που βλέπει σε άλλες χώρες εξέφρασε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Όπως είπε, οι άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερα προγράμματα εγγυήσεων και κεφάλαια κίνησης για να επιβιώσουν σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Παππάς, τόνισε την ανάγκη να προκριθεί ένα πρόγραμμα άμεσων ενισχύσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή οι μηχανισμοί εγγυοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που θα κινδυνέψουν γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προχωρήσει η επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των υποχρεώσεων του κράτους προς τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και η επανεκκίνηση των έργων υποδομής, όπως ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 της Αθήνας.

Τσακαλώτος:Χρειάζεται να κρατήσουμε την οικονομία, την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας όρθιο σε αυτήν την κρίση

“Τολμηρό και ρεαλιστικό” χαρακτήρισε το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο από τώρα να στρέψουμε την προσοχή στην “επόμενη μέρα”. Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό δεν βασίζεται σε περαιτέρω μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, όπως το ευρωομόλογο, τονίζοντας ότι η έλλειψη αμοιοβαιοποίησης και αλληλεγγύης από την ΕΕ, αποτελεί “υπαρξιακό κίνδυνο” για την ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν πάνω από 40 δισ. ευρώ διαθέσιμα και ότι αυτό το πρόγραμμα προτείνει την χρήση 26 δισ. εξ αυτών, 12 σε εγγυήσεις και 14,3 σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Ο τέως υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης, ότι η “δημοσιονομική ένεση” αυτή πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς, όπως προειδοποίησε, είναι πολύ δύσκολο να ξαναπάρει μπρος κάτι που έχει σταματήσει. καλώντας την κυβέρνηση ακόμα και αν διαφωνεί σε κάποια μέτρα να λάβει δράση “τώρα και όχι μετά”.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος