Το κόστος και οι συνέπειες από την Ουκρανική κρίση – Πώς επηρεάζει τις τιμές σε αέριο και ενέργεια στην Ελλάδα

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την καθημερινότητα των Ελλήνων και των ομογενών μίλησαν στις ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» τρεις γνώστες του θέματος: οι Ηλίας Ιωαννάκης, συντονιστής εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας στη Μαριούπολη, Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής οικονομικών και Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Μαρτυρία Έλληνα εκπαιδευτικού στη Μαριούπολη

Για τις διαδικασίες επαναπατρισμού των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Ουκρανία που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον πόλεμο με τη Ρωσία μίλησε στις «Συνδέσεις» ο Ηλίας Ιωαννάκης, συντονιστής εκπαίδευσης στη Μαριούπολη.

«Αυτοί την στιγμή είμαστε τέσσερις οι συνάδελφοι που έχουμε φύγει από τη Μαριούπολη, είπε ο Έλληνας εκπαιδευτικός όντας καθοδόν, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, προς το Κίεβο.

Είχε προηγηθεί χθες η ανακοίνωση της υπουργού παιδείας, μέσω twitter, για τον ασφαλή επαναπατρισμό των εκπαιδευτικών που καλύπτουν τις ανάγκες στην ελληνική κοινότητα της περιοχής: «Εκπαιδευτικοί μας που υπηρετούν στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, κατόπιν επικοινωνίας μας μαζί τους το Σαββατοκύριακο και συντονισμένων ενεργειών μας. Στεκόμαστε δίπλα στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, μεριμνούμε για την ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννάκη, οι «Έλληνες ομογενείς γύρω από τη Μαριούπολη είναι περίπου 105.000. Με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών έχουν φύγει όλοι σχεδόν οι 21 εκπαιδευτικοί». Κατά την άποψή του, «δεν θα γίνει κανένας πόλεμος. Στο δρόμο δεν έχουμε δει χάος στα σούπερ μάρκετ, ούτε συνωστισμό στην Μαριούπολη. Δεν είδαμε ούτε ένα στρατιωτικό όχημα», πρόσθεσε.

Διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή πολέμου

«Εδώ που είμαστε σήμερα είναι η κατάληξη ενός διπλωματικού πυρετού όλων των προηγούμενων εβδομάδων. Οι ΗΠΑ και η Δύση εφάρμοσαν μία στρατηγική, με διπλωματικές επαφές και η ενίσχυση της αποτροπής των ουκρανικών δυνάμεων», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής. Απώτερος σκοπός είναι, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, προσδοκώντας ότι στο τέλος η Ρωσία θα ζητήσει έναν συμβιβασμό στη βάση αυτών που έχει προτείνει η Δύση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων «προφανώς η Ρωσία και η Δύση θα ήθελε να αποφύγει την σύγκρουση και την εισβολή».

Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της κατάστασης ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι μια και η Μόσχα είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της κατάστασης, αυτή θα πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση.

Στο 50% η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο

Τη δική του εκδοχή για την έκρυθμη κατάσταση στη διεθνή σκηνή έδωσε ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, λέγοντας ότι τώρα ζούμε την ουκρανική κρίση. «Η συγκέντρωση των στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει μία εξέλιξη που θα τη δούμε, αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι υπάρχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις. Οι αγορές υποφέρουν από αυτό το γεγονός. Το μπρεντ έχει ανέβει στα 91 δολάρια. Εάν έχουμε μία έκρηξη θα το δούμε στα 120 δολάρια. Παρατείνεται το σενάριο του υψηλότερου πληθωρισμού, ενώ περιμέναμε ότι ο Φεβρουάριος θα ήταν ένας μήνας που θα έδειχνε την κάμψη του».

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη η ουκρανική κρίση διατηρεί την πίεση στον πληθωρισμό. «Διατηρεί την ένταση. Οι χαμένοι στην υπόθεση είναι στην Ευρώπη ενώ η Ρωσία, όπως και να έχει είναι κερδισμένη. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα ύψη και έχουν πάει στον ουρανό».

Ο κ. Πετράκης αποκάλυψε ότι η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, κατά 50%, από τη Ρωσία. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπη θα ανέβουν στο Θεό. Εμείς έχουμε εναλλακτικούς τρόπους να τροφοδοτηθούμε με τον υγροποιημένο αέριο της Αλγερίας. Υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης μίας κρίσης. Η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα όμως παραμένει».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος