Το γκράφιτι γίνεται τέχνη στην Καλαμάτα

Μια πόλη, η Καλαμάτα, βαμμένη στα χρώματα του γκράφιτι αλλάζει όψη, αποκτά ευαισθησία και εκφράζει προβληματισμό, με τις δημιουργίες του Κώστα Λούζη.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική διακόσμηση των εξωτερικών χώρων το 2008 και τότε ο δημιουργός Κώστας Λούζης, street artist, αντελήφθη ως ένα δημόσιο βήμα λόγου την ευθύνη για αυτό που αποτυπώνει, το τι επίδραση θα έχει στην κοινωνία. Έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, όπου βάζει την υπογραφή του δίπλα στην ελπίδα.

Ο καλλιτέχνης, γεννημένος σε ένα μικρό χωριό της Μάνης, ζει στην Καλαμάτα, και δηλώνει κατ’ επάγγελμα αγρότης. «Εξασκώ την τέχνη του ελαιομαζώματος» ομολογεί. Επίσης, δηλώνει αυτοδίδακτος και χωρίς κάποια προηγούμενη εκπαίδευση στο γκράφιτι. Δεν μουτζουρώνει, όπως συνηθίζουν κάποιοι που θέλουν να περάσουν μηνύματα ανεπιτυχώς, βανδαλίζοντας στους τείχους. Ο κ. Λούζης τους αναδεικνύει σε ανοικτές γκαλερί. Συνοδεύει τις δημιουργίες του με μηνύματα  προκειμένου να βάλει σε σκέψεις τους αποδέκτες των έργων του. Πηγή εμπνεύσεως του είναι μεταξύ άλλων η καθημερινότητα, η μοναξιά, οι φωτιές στο δάσος, τα γηρατειά και η ανάγκη συμφιλίωσης με το επέκεινα.

Η σκιτσοφρένεια βρίσκει διέξοδο σε κάθε δρόμο ή στενό όπου οδηγεί η πρόσκαιρη απελπισία. Ένα από τα μηνύματά του γράφει: «Τώρα που η τέχνη βγήκε στον δρόμο καιρός να βάλουμε την μιζέρια μας στο μουσείο». Με αστείρευτη έμπνευση, κ. Λούζης έχει ανεβάσει την λεγόμενη τέχνη του δρόμου σε άλλο επίπεδο και μέσω αυτής παρουσιάζει τον δικό του τρόπο αντίστασης στην αλλοτρίωση της ζωής από άχρηστα, περιττά και άνευ ουσίας αντικείμενα και θορύβους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος