Tο Γεφύρι του Πασά στη Δυτική Μακεδονία ξαναβρίσκει την παλιά του αίγλη, 80 χρόνια μετά την ανατίναξή του

Ογδόντα χρόνια μετά την ανατίναξή του, το πέτρινο Γεφύρι του Πασά, ένα από τα σημαντικότερα γεφύρια της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στα όρια Γρεβενών και Κοζάνης αναμένεται να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη, μετά τις εργασίες αναστήλωσης.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ3 ο Γιώργος Μάνος, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το γεφύρι αυτό ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια της υποχώρησης των συμμαχικών στρατευμάτων, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τους Γερμανούς να εισβάλλουν στην Ελλάδα.

Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το γεφύρι να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και να αναδειχθεί σε αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη ο στόχος είναι να αναδειχθούν και οι αξίες των ανθρώπων της εποχής.

Σύμφωνα με τον Στράτο Στυλιανίδη, αντιπρύτανη του ΑΠΘ και αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής σημαντική είναι η συμβολή του ΑΠΘ στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το ΑΠΘ θα εκπονήσει τη σχετική μελέτη αποκατάστασης εντός των επόμενων 18 μηνών.

Την Προγραμματική Σύμβαση για την ωρίμανση της ανακατασκευής του “Γεφυριού του Πασά” συνυπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, και ο καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Δυτική Μακεδονία έχει το προνόμιο να έχει πολύ μεγάλο πλούτο σε τέτοια πέτρινα γεφύρια, κάτι που μπορεί να προσδώσει σε αναπτυξιακή δυναμική για την περιοχή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ήδη με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία και με το υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να ιδρυθεί στη Δυτική Μακεδονία ΙΕΚ για τεχνίτες πέτρας, με απώτερο σκοπό να αναβιώσει η τέχνη της πέτρας.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης

Επιμέλεια: Αναστασία Δάνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος