Το extra παρθένο ελαιόλαδο ασπίδα για την σωστή λειτουργία της καρδιάς

Το extra παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα προστατευτικά για την καρδιά οφέλη της «καλής» χοληστερίνης, δηλαδή της υψηλής πυκνότητας λιπροπρωτεΐνης (HDL).

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο του γενικού νοσοκομείου Καλαμάτας, κ. Μανώλη Μάκαρη, το ελαιόλαδο βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα, λόγω των πολυφαινολών που περιέχει. Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο κ. Μάκαρης, κλινικές μελέτες έδειξαν ότι οι ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη που εμπεριέχονται σε όλα τα ελαιόλαδα, είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το  ελαιόλαδο δρα ως αντιθρομβωτικό φάρμακο, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αναστέλλει τα ένζυμα COX και LOX που προκαλούν τη διαδικασία συσσώρευσης αιμοπεταλίων και κατ’ επέκταση αναστέλλει τον σχηματισμό θρόμβων στα αγγεία. Το γεγονός μάλιστα ότι η ολεοκανθάλη (oleocanthal) εμφανίζει  παρόμοια αντιφλεγμονώδη δραστικότητα και προφίλ με αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη, υποδηλώνει ότι ενδεχομένως η κατανάλωση ελαιόλαδου να μπορεί να μειώσει την ανάγκη για τη χρησιμοποίηση των  κοινών  αναλγητικών. Μάλιστα «όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε ελαιοκανθάλη, η οποία προκαλεί στον λαιμό το χαρακτηριστικό κάψιμο».

“Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, είναι από τα πλέον ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ισχαιμική νόσο, όπως η στεφανιαία νόσος της καρδίας, η στηθάγχη, το έμφραγμα μυοκαρδίου, η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανεπάρκεια”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος