Βράβευση του «EXODUS» από το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματόγραφου της Αθήνας

Βραβεύτηκε η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «EXODUS» σε έρευνα, σενάριο και σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης και απονομής των βραβείων του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματόγραφου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το φεστιβάλ κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατοντάδες ταινίες από όλον τον κόσμο με δεκάδες πρεμιέρες, που έχουν ως αντικείμενο την προβολή του σύγχρονου κινηματογραφικού έργου και τη συνεχή ανάπτυξη μιας πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ των δημιουργών και του κοινού. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των δημιουργικών παράλληλων εκδηλώσεων του, διοργανώνει και φιλοξενεί μεγάλα και ολοκληρωμένα θεματικά Αφιερώματα.

Βράβευση του «EXODUS» από το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματόγραφου της Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ταινία, παραγωγής 2021, ήταν η επίσημη συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό της ABU (ένωση ασιατικών δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων) υπό την αιγίδα της UNICEF, ενώ την παγκόσμια πρεμιέρα της την πραγματοποίησε στην Ινδονησία.

Η ταινία έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, αρμενικά, αζέρικα, ρωσικά, αγγλικά και κουρδικά.

Η ταινία συμμετέχει επίσης στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Slemani, που διεξάγεται από 17 έως 23 Δεκεμβρίου στην πόλη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ και η ταινία θα προβληθεί με κουρδικούς υπότιτλους.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Με αφορμή την συνθήκη κατάπαυσης του πυρός το φθινόπωρο του 2020 στην επί σειρά ετών διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ταινία παρακολουθεί την έξοδο των Αρμενίων από τις πατρογονικές εστίες τους κουβαλώντας σε καρότσες φορτηγών την οικοσκευή τους, τα αρχαία κειμήλια και τους νεκρούς τους. Μία συγκλονιστική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και της μετακίνησής τους σε γκρίζα και βροχερά τοπία όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εν τέλει η πατρίδα του. 

Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ταυτότητα του «εγώ» και του «άλλου», του «ξένου», του «εχθρού». Την ίδια στιγμή, οι Αζέροι επιστρέφουν και καταλαμβάνουν το κενό κτιριακό απόθεμα των οικιστικών θυλάκων του Ναγκόνο Καραμπάχ, προσπαθώντας και αυτοί να κατανοήσουν την ταυτότητα του «άλλου», χωρίς να αντιλαμβάνονται πραγματικά τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους και τέμνει κοινό γεωγραφικό χώρο σε διαφιλονικούμενες ζώνες. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος