Το big bang των ελληνικών startups (Video)

Το 2010 μετριόταν στα δάχτυλα των δύο χεριών. Σήμερα είναι πάνω από χίλιες οι νεοφυείς επιχειρήσεις, μερικές από τις οποίες εξαγοράστηκαν από εταιρείες κολοσσούς.

Το big bang για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έγινε τη δεκαετία 2010-2020. Και μπορεί να απέχουμε έτη φωτός από την Silicon Valley όμως μέσα σε δέκα χρόνια το λεγόμενο οικοσύστημα καινοτομίας έχει ωριμάσει αισθητά.

To 2010, σύμφωνα με έρευνα του Edeavor ιδρύθηκαν 16 νεοφυείς επιχειρήσεις. Tο 2013 o αριθμός αυτός είχε διπλασιαστεί, ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν έφτασαν από μισό εκατομμύριο τα 42 εκατ. μέσα σε μια τριετία.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece κεφάλαια ύψους 2,4 δισ. ευρω έχουν επενδυθεί σε 301 ελληνικές start ups ενώ υπάρχουν εκατό και πλέον δομές υποστήριξης του οικοσυστήματος.

Μέσα σε 2,5 μήνες λειτουργίας, αίτηση για να εγγραφούν στην πλατφόρμα «Elevate Greece» έκαναν περισσότερες από χίλιες startups, ενώ το 2021 θα ανοίξουν τρεις κύκλοι αιτήσεων για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Η δεκαετία που πέρασε αφήνει πίσω της μερικά ελληνικά success stories. Επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν σημαντικά κεφάλαια επενδυτών και δημιούργησαν υπηρεσίες με πελάτες στο εξωτερικό. Υπηρεσίες που διευκόλυναν τον χρήστη να βρει δουλειά ή να μετεκπευδευτεί, να εντοπίσει ταξί ή να προσλάβει προσωπικό, να νοικιάσει εξοχικό ή σκάφος αναψυχής, ή παρείχαν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις.

Εξωστρεφείς startups με προϊόντα που απευθύνονταν σε μεγάλες αγορές εξαγοράστηκαν έναντι δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι επιτυχίες αυτές λειτούργησαν ενθαρρυντικά και για άλλους επίδοξους επιχειρηματίες, αλλά και για όσους επιθυμούν να επενδύσουν.

Το big bang των ελληνικών startups (Video) Το big bang των ελληνικών startups (Video)

Για κάθε μία πετυχημένη startup εκατοντάδες άλλες απέτυχαν, αλλά κι αυτό ήταν κέρδος. Δημιούργησε ένα φυτώριο νέων στελεχών με εμπειρία και τεχνογνωσία. Μια δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικου που προσέλκυσε στην Ελλάδα εταιρείες όπως η Tesla η Microsoft, η Pfizer

Μπορεί ακόμη να μη δημιουργήθηκε η επόμενη Google σε κάποιο ελληνικό γκαράζ όμως το λεγόμενο οικοσύστημα των strartups έχει ωριμάσει. Πλέον υπάρχουν μηχανισμοί χρηματοδότησης μέσω του Jeremie και του Εquifund αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μέσω του Jeremie επενδύθηκαν συνολικά 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% ήταν ιδιωτική συμμετοχή. To Εquifund είναι ένα επενδυτικό ταμείο με 400 εκατ. ευρώ κρατικούς, κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους που αναμένεται να μοχλεύσει στις startups πολλαπλάσιους πόρους.

EQUIFUND

  • Kεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των startups
  • 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝεΚ του ΕΣΠΑ
  • 60 εκατ. ευρω από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF)
  • 40 εκατ. ευρώ ακόμη από το την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ)
  • Ιδιωτικά κεφάλαια
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kRGGlah0bTA[/embedyt]

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Δημητρίου, σύμβουλος ΙΤ της EBRD, τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκε κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και σε συνδυασμό με το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και την ύπαρξη χρηματοδοτήσεων αναπτύχθηκε το οικοσύστημα των startups στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στη δυναμική που μπορεί να αποκτήσουν οι startups και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, έφερε ως παράδειγμα το Κόσοβο που με πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων διαθέτει 300 start ups όπου εργάζονται 2.100 άτομα αλλά και το Βερολίνο, που με 3,5 εκατομμύρια πληθυσμό έχει σχεδόν 2.000 startups στις οποίες απασχολούνται 78.000 άτομα. Επικαλέστηκε ακόμη μελέτη ΣΕΒ σύμφωνα με την οποία αν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι startup εργαστούν από κοινού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα προστεθούν 200 δισ.ευρω στο ΑΕΠ στα επόμενα 15 χρόνια.

Από την πλευρά του ο συντονιστής του ΟΚ!THESS Αντώνης Ηλίας ανέφερε ότι μια καλή ιδέα από μόνη της δεν είναι αρκετή, ίσως το σημαντικότερο είναι κατά πόσον η ομάδα της νεοφυούς επιχείρησης μπορεί να εξελίξει την ιδέα.

Το ΟΚ!THESS είναι μια δομή που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη φορέων της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με σκοπό να υποστηρίζει την start up κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος