Το ακριβότερο φτερό του κόσμου πουλήθηκε σε δημοπρασία για 26.000 ευρώ

Αρχικά αναμενόταν να φτάσει έως και τα 3.000 δολάρια.

Το φτερό του εξαφανισμένου πλέον πτηνού huia της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, αφού πωλήθηκε σε δημοπρασία για 28.417 δολάρια (26.000 ευρώ). Αν και αρχικά αναμενόταν να φτάσει έως και τα 3.000 δολάρια, το φτερό κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που ανήκε σε ένα φτερό του ίδιου είδους κατά 450%, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Webb’s Auction House.

Το πουλί huia ήταν ιερό για τους Μαορί. Οι αρχηγοί και οι οικογένειές τους χρησιμοποιούσαν συχνά τα φτερά του ως καλύμματα κεφαλής. Η τελευταία φορά που θεάθηκε το πουλί ήταν το 1907. Σύμφωνα όμως με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θεάσεις 20 με 30 χρόνια μετά.

Το huia ήταν ένα μικρό πουλί που ανήκε στην οικογένεια wattlebird στη Νέα Ζηλανδία και ήταν γνωστό για το όμορφο φτέρωμά του, το οποίο διακρίνεται για την άσπρη άκρη κατά μήκος της άκρης.

Το φτερό που πωλήθηκε τη Δευτέρα ήταν «σε θαυμάσια κατάσταση», σύμφωνα με την Λία Μόρις, επικεφαλής του τμήματος διακοσμητικών τεχνών του οίκου δημοπρασιών Webb’s Auction House. Ο οίκος δημοπρασιών πλαισίωσε το αντικείμενο πίσω από προστατευτικό γυαλί UV και με αρχειακό χαρτί, που σημαίνει ότι θα έχει «πραγματικά μεγάλη διάρκεια ζωής».

Το ακριβότερο φτερό του κόσμου πουλήθηκε σε δημοπρασία για 26.000 ευρώ

Το φτερό είναι καταχωρημένο ως taonga tūturu στο πλαίσιο ενός συστήματος προστασίας των αντικειμένων που κατασκευάζουν οι Μαορί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο οι συλλέκτες που είχαν λάβει την απαραίτητη άδεια είχαν τη δυνατότητα να το αγοράσουν. Επίσης, το φτερό δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα εάν δεν δώσει άδεια το Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των Νεοζηλανδών ανέβασαν την τιμή, σύμφωνα με την Μόρις.

«Στη Νέα Ζηλανδία νοιαζόμαστε πάρα πολύ για τη φροντίδα της γης, του περιβάλλοντος και της χλωρίδας και της πανίδας μας. Νομίζω πως επειδή αυτό το πουλί έχει πλέον εξαφανιστεί, θα κοιτάξουμε και άλλα πουλιά και θα πούμε ότι δεν θέλουμε να ξανασυμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Στο παρελθόν, τα φτερά huia αποτελούσαν στοιχείο καταξίωσης για τους Μαορί. Το πτηνό αυτό, το οποίο ήταν σπάνιο ακόμη και πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων, έγινε στόχος συλλεκτών και εμπόρων μόδας, γεγονός που οδήγησε στην εξαφάνισή του, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος