Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «απολύτως λογικό, ψυχρό, σκληρό, μαύρο κακό» και υποστήριξε ότι είναι αποφασισμένος να μείνει στη ρωσική ιστορία μαζί με τον Στάλιν και τον Μέγα Πέτρο.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, η Τιμοσένκο απέρριψε τον υπαινιγμό ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «τρελός». «Ενεργεί σύμφωνα με τη δική του σκοτεινή λογική», είπε. «Οδηγείται από αυτή την ιδέα της ιστορικής αποστολής και θέλει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Αυτός είναι ο υπερ-στόχος του. Προέρχεται από μια βαθιά εσωτερική επιθυμία και πίστη».
Η Τιμοσένκο, ηγέτιδα της πορτοκαλί επανάστασης του 2004 και δύο φορές πρωθυπουργός, είχε αρκετές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πούτιν. Πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις το 2009 αφού ο Πούτιν, τότε πρωθυπουργός, έκλεισε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Η Τιμοσένκο έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2010, το 2014 και το 2019, τερματίζοντας δύο φορές δεύτερη και στη συνέχεια τρίτη.
Από κοντά, ο Πούτιν ήταν «πάντα προσεκτικός» σε όσα έλεγε και πάντα καχύποπτος ότι μπορεί να τον μαγνητοσκοπούσαν, είπε. «Είναι από τη σχολή της KGB», είπε. Πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, δεν έκρυψε την πεποίθησή του ότι «δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος και ουκρανικός λαός», πρόσθεσε.
Οι φιλοδοξίες του πήγαιναν πέρα από την κατάληψη ουκρανικού εδάφους και την ανατροπή της φιλοδυτικής, φιλονατοϊκής κυβέρνησης, υπέδειξε η Τιμοσένκο. Ο γεωπολιτικός του στόχος ήταν να καταλάβει επίσης τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία και να ελέγξει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, όπως ακριβώς έκανε η Μόσχα στη σοβιετική εποχή, είπε.
Η Τιμοσένκο βρισκόταν στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες. Είπε ότι οι πολιτικές αντιπαλότητες και οι μνησικακίες εν καιρώ ειρήνης εξαφανίστηκαν αμέσως. Εκείνο το πρωί πήγε στο προεδρικό μέγαρο μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης και συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφια το 2019.
«Αγκαλιαστήκαμε και δώσαμε τα χέρια. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι, χλωμοί και φοβισμένοι. Κανείς από εμάς δεν σκόπευε να φύγει από το Κίεβο», δήλωσε η ίδια. «Όλοι ήξεραν ότι έπρεπε να σταθούμε όρθιοι μέχρι τέλους. Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο και τον στρατό μας και να εργαστούμε για τη νίκη». Η απόφαση του Ζελένσκι να παραμείνει στην πρωτεύουσα και να «ξεπεράσει τον φόβο του» ήταν σημαντική, είπε.
Καθώς οι ρωσικές βόμβες έπεφταν, η Τιμοσένκο κατέφυγε στο υπόγειο του σύγχρονου κτιρίου γραφείων που ανήκει στο πολιτικό της κόμμα Batkivshchyna στην περιοχή Podil του Κιέβου, το οποίο χτυπήθηκε αρκετές φορές από πυραύλους. Ερωτηθείσα αν ήταν έτοιμη να πυροβολήσει τους Ρώσους στρατιώτες, απάντησε: «Ναι. Έχω νόμιμα όπλα. Το Κρεμλίνο με έβαλε σε λίστα θανάτου, σύμφωνα με πηγές. Ήμασταν προετοιμασμένοι».
Η Τιμοσένκο μίλησε στο γραφείο της στο κέντρο της πόλης, το οποίο ήταν διακοσμημένο με την ουκρανική σημαία και φωτογραφίες που την έδειχναν με δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Μάργκαρετ Θάτσερ. Εξήρε την «απίστευτη ενότητα» του «συνασπισμού κατά του Πούτιν» και ξεχώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς και τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Πολωνία. «Βλέπουμε τη Βρετανία ως μέρος της ευρύτερης ουκρανικής οικογένειας», είπε.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην «ταπεινωθεί» ο Πούτιν – μια φράση που ερμηνεύεται ότι σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να θυσιάσει μέρος του εδάφους της σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία realpolitik με τη Μόσχα. Η Τιμοσένκο δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία – που επικρίνονται για την αργοπορία στις παραδόσεις όπλων – δεν θα πρέπει να εξοστρακιστούν καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας πρέπει να κατανοήσουν ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να συντριβούν οι ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης. Χωρίς να κατονομάσει κανέναν, είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν «συνωμότες με το κακό». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν, διότι δεν οδηγεί στην ειρήνη. Θα οδηγούσε σε έναν νέο πόλεμο αρκετά χρόνια αργότερα».
Το διακύβευμα για τη χώρα της ήταν υπαρξιακό, είπε. Στόχος του Κρεμλίνου ήταν να «αποπροσωποποιήσει» την Ουκρανία, να της αφαιρέσει τη γλώσσα και τον πολιτισμό της και να την αφήσει αδύναμη και μόνη. Ο πολιτισμένος κόσμος είχε μια μοναδική ευκαιρία να σταματήσει τη Ρωσία και να την εμποδίσει να εξαπλώσει «τον πόλεμο, τη διαφθορά, τον εκβιασμό, την παραπληροφόρηση και την ανελευθερία», είπε.
Η Ρωσία είχε εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό το πρόσχημα ότι στόχευε μόνο τις ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε η Τιμοσένκο. Οι δολοφονίες αμάχων – σε πόλεις της περιοχής του Κιέβου, όπως η Μπούτσα και το Ίρπιν, καθώς και σε άλλες περιοχές – ήταν σκληρές και σκόπιμες, είπε, με τους Ρώσους στρατιώτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Μόσχας.
«Είναι αναπόσπαστο μέρος της γενοκτονίας τους κατά του ουκρανικού έθνους», είπε. «Αυτό που συνέβη στη Μαριούπολη ήταν ακόμη χειρότερο από ό,τι στη Μπούτσα, το Ίρπιν και το Χοστόμελ. Είμαι πεπεισμένη ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τη Μαριούπολη και να αποκαλύψουμε το μέγεθος των φρικτών δολοφονιών εκεί. Ήταν μια τραγωδία, μια ανθρώπινη καταστροφή αδιανόητης κλίμακας».
Αναλογιζόμενη τα λόγια της, η βετεράνος πολιτικός κατέληξε: «Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη για το έδαφός μας και την ελευθερία μας. Είναι μια ιστορική ευκαιρία για τον ελεύθερο κόσμο να σκοτώσει αυτό το κακό».
Πηγή: theguardian.co.uk
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος