Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας – «Κέλυφος» υποσυμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ η διμερής συμφωνία (video)

Tην επόμενη ημέρα της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία για την προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra και κορβετών, δύο ειδικοί αναλύουν πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας.

«Με τη συγκεκριμένη αγορά αναβαθμίζεται ποιοτικά, σε υποστρατηγικό πολεμικό ναυτικό, το Ελληνικό ναυτικό. Είναι σημαντικό να δίνεται το μήνυμα ότι η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, επί του πεδίου, υπάρχει και έτσι αποτρεπτικά η Τουρκία δεν θα μπορεί να κάνει τον χωροφύλακα. Αρχίζει η εξωστρέφεια στην αμυντική ελληνική διπλωματία και φεύγουμε από αυτήν την στρατηγική ψυχραιμία», σχολίασε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, Ταξίαρχος ΕΑ, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και αναλυτής, Βασίλης Νέδος επισήμανε ότι «το πιο σημαντικό δεν είναι τόσο το κομμάτι των εξοπλισμών, όσο το κομμάτι της διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας που προβλέπει η συνθήκη που υπογράφηκε χθες. Υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Το άρθρο δύο (2) της συμφωνίας προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει συνδρομή ακόμα και με ένοπλη βία σε περίπτωση που απειληθεί η επικράτεια μιας από τις δύο χώρες».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Νέδος, «είναι μια διμερής συμφωνία και δεν πατάει πάνω στις συνθήκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι αρκετά σημαντικό αυτό όπως και η παράμετρος που θα επιτρέπει στους Γάλλους να έχουν μια έντονη παρουσία στο Αιγαίο». Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα, ο οποίος ζήτησε να διευκρινιστεί ο όρος «επικράτεια» στο κείμενο της συμφωνίας.

«Όταν λέμε επικράτεια, δεν εννοούμε σίγουρα ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων ή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Σε περίπτωση που έχουμε επανάληψη των περυσινών (ένταση με τους Τούρκους), τότε μπορούμε να περιμένουμε κάτι ανάλογο», δηλαδή την στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας – «Κέλυφος» υποσυμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ η διμερής συμφωνία (video)
Γνωστές ως «Belharra», οι υπερσύγχρονες φρεγάτες γαλλικής κατασκευής, είναι το νέο απόκτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, «με τη συγκεκριμένη συμφωνία και τους εξοπλισμούς που ακολουθούν γίνεται ένα κέλυφος υποσυμμαχίας μέσα στο ΝΑΤΟ, που εξυπηρετεί και το ίδιο, γιατί μια ενιαία και διαλειτουργική αμυντικά Ευρώπη βγάζει ένα πονοκέφαλο από το ΝΑΤΟ, του οποίου η παρουσία στην υποσαχάρια ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο είχε αφεθεί μόνο στην Τουρκία. Η τελευταία, εκμεταλλευόμενη μια συγκυρία οικονομικής δυσπραγίας της Ελλάδας είχε προωθηθεί εξοπλιστικά κατά ποσότητα και όχι κατά ποιότητα».

Και όπως τόνισε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σήμερα οι Αμερικάνοι χαιρέτησαν αυτή την συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ιστορικής σημασίας και αφετηρία ίσως μιας μεσογειακής συνεργασίας.

Θετική η αντίδραση των ΗΠΑ

«Τα συστήματα που επιλέξαμε θα είναι διαλειτουργικά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Είναι δεδομένο ότι οι Αμερικανοί θα το στήριζαν αυτό. Προφανώς θα προτιμούσαν αμερικανικές εταιρείες να κερδίσουν το συμβόλαιο αυτό. Υπάρχει πλήρης κατανόηση ως προς αυτό και ούτως ή άλλως και οι Αμερικανοί και οι Έλληνες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του πρωτοκόλλου αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας η οποία διέπει το καθεστώς παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Νέδος.

Και όπως πρόσθεσε, «αναβαθμίζοντας ποιοτικά τις δυνατότητές του το Πολεμικό Ναυτικό περνά ουσιαστικά στον 21ο αιώνα με την Τουρκία να έχει μεν μια μαζική παραγωγή στο σκέλος του πολεμικού ναυτικού γιατί έχει τη δυνατότητα εγχώριας ναυπήγησης αλλά δεν έχει ακόμα αυτή την υπέρβαση, σε σχέση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπου βρισκόμαστε πίσω».

Διαβάστε επίσης:

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας – Η σημασία του άρθρου 2

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος