Τι προβλέπει η Κομισιόν για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – Πόσους τόνους αναμένεται να έχει η Ελλάδα (πίνακες, video)

Μεγάλη μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας (βρώσιμης) ελιάς προβλέπει η Κομισιόν στην πρόβλεψή της για την καλλιεργητική περίοδο 2021/22 λόγω της ξηρασίας και της απώλειας εκτάσεων καλλιεργούμενης γης. Ενδεικτικά, στην Ισπανία που είναι από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες, η συγκομιδή επιτραπέζιας ελιάς δύσκολα πρόκειται να ξεπεράσει τους 489.000 τόνους που μεταφράζεται σε μείωση 10,4% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο ιστότοπος Olivenews.gr, την εμπορική περίοδο 2020/21 η παραγωγή μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 10% στους 848.000 τόνους. Ωστόσο η μεγάλη μείωση στις τρίτες χώρες (Αίγυπτος, Τουρκία, Μαρόκο κ.λπ.), εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης της τάξης του 15%, στους 1.854.000 τόνους, οδηγεί την παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς σε σημαντική μείωση κατά 9% στους 2.702.000 τόνους.

Σχεδιάγραμμα 1Η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς από την περίοδο 2015/16 έως την 2020/21.

Τι προβλέπει η Κομισιόν για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – Πόσους τόνους αναμένεται να έχει η Ελλάδα (πίνακες, video)

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας, η παραγωγή της περιόδου 2020/21 κινήθηκε κάτω από αυτόν, με τις τρίτες χώρες να επιβεβαιώνουν τις σημαντικές τους απώλειες στην παραγωγή.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Όσον αφορά τις κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες, η χώρα μας καταγράφει αύξηση κατά 4%, με την παραγωγή να ανέρχεται στους 230.000 τόνους συνολικά (έναντι 222.000 πέρυσι). Συνολικά είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή εντός Ε.Ε., με την Ισπανία να φτάνει τους 546 χιλ. τόνους. Ιταλία και Πορτογαλία εμφάνισαν πτωτικές τάσεις (ειδικά η δεύτερη).

Σχεδιάγραμμα 2: Η παραγωγή των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε.

Τι προβλέπει η Κομισιόν για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – Πόσους τόνους αναμένεται να έχει η Ελλάδα (πίνακες, video)

Όπως προκύπτει και από το σχεδιάγραμμα 2, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η Ελλάδα διατηρήθηκε πάνω από το μέσο όρο παραγωγής της 5ετίας.

Χαλάζι στην Αιτωλοακαρνανία – Ζημιές στην παραγωγή

Στο μεταξύ άγνωστο είναι το πώς θα επηρεάσουν την ελληνική εγχώρια παραγωγή οι επιπτώσεις από τις φωτιές το καλοκαίρι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η χθεσινή καταιγίδα που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, στην Αιτωλοακαρνανία, καλλιεργητές της ελιάς είδαν την παραγωγή τους να πέφτει στο έδαφος μετά το πέρασμα της καταιγίδας Αθηνά. Δείτε τις επιπτώσεις στο σχετικό βίντεο:

Πηγή: Olivenews.gr, Εuropean Commission

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος