Τη νέα περιοδική έκθεση του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινίασε η Λίνα Μενδώνη

Τη νέα περιοδική έκθεση του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]» εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη
«Από μουσειολογική άποψη είναι ευφυής ο τρόπος που τα αρχαία ευρήματα συνδυάζονται με κειμήλια και ηχητικές μαρτυρίες και καθιστούν την έκθεση ιδιαίτερα πρωτότυπη και διδακτική» σημείωσε η υπουργός.
Τα 117 αντικείμενα της έκθεσης που εκτείνονται από την ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη μέχρι και την περίοδο της ενσωμάτωσής της στο ελληνικό κράτος συμπλέκονται με τις προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων, περιλαμβάνουν αρχαιότητες, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό, με συνεισφορά και άλλων φορέων και μουσείων.

Όπως ανέφερε η Αγγελική Κοκκοβού, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «επτά φωνές επώνυμων αφηγούνται τις ιστορίες της πόλης, ενώ η έκθεση κορυφώνεται με επτάλεπτη ταινία που συμπυκνώνει και αποδίδει το πνεύμα της έκθεσης».

Η έκθεση, που αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης θα διαρκέσει θα διαρκέσει ένα έτος και είναι επισκέψιμη καθημερινά οκτώ το πρωί με οκτώ το βράδυ.

Εντωμεταξύ σε διαμαρτυρία προχώρησαν εργαζόμενοι του Μουσείου ενόψει της μετατροπής του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Όπως υποστήριξε ο Σωτήρης παπανικολάου, πρόεδρος Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος, τα μουσεία θα αποκοπούν από τον ιστό του υπουργείου  κάτι που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην πόλη. Θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων κάτι που θα βλάψει τον πολιτισμό και την κοινωνία της πόλης
Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση των υπαλλήλων δεν αλλάζει με την αλλαγή του καθεστώτος στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας. Παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου πολιτισμού, ενώ τα μουσεία θα ξεφύγουν από τον διοικητικό και οικονομικό εναγκαλισμό του «σκληρού» δημοσίου.
Σε ερώτηση για το αν εντοπίζεται όντως ο τάφος της Ολυμπιάδας, μητέρας του Αλέξανδρου στην αρχαία Πύδνα απάντησε πως αυτό θα το κρίνει η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα και όχι η υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος