Τι γνωρίζουμε για τη νέα «χειρότερη» παραλλαγή του κορονοϊού και γιατί έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του Covid-19 που ονομάζεται B.1.1.529 και εργάζονται για να κατανοήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της. Περίπου 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και την Μποτσουάνα. Σε άρθρο που δημοσίευσαν την Παρασκευή, δημοσιογράφοι του Guardian συγκέντρωσαν τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες για το πού βρέθηκε η νέα παραλλαγή, πώς συγκρίνεται με τις προηγούμενες και κυρίως, γιατί προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

H B.1.1.529 έχει έναν πολύ ασυνήθιστο αριθμό μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να αποφύγει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, δήλωσαν οι επιστήμονες. Οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να αποφεύγει τα εμβόλια ή να εξαπλώνεται ταχύτερα από την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Δέλτα μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή καθώς ο κόσμος εξέρχεται από την πανδημία.

Η Δρ Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας, δήλωσε ότι η τιμή R, ή αριθμός αναπαραγωγής, της παραλλαγής B.1.1.529 στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, είναι τώρα 2 – ένα επίπεδο μετάδοσης που δεν έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Όποτε το R είναι άνω του 1, μια επιδημία εξαπλώνεται εκθετικά.

Πού βρέθηκε η νέα παραλλαγή;

Οι πρώτες ενδείξεις από τα διαγνωστικά εργαστήρια υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή εξαπλώθηκε ραγδαία στην Γκαουτένγκ και μπορεί να υπάρχει ήδη στις άλλες οκτώ επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Η Νότια Αφρική έχει επιβεβαιώσει περίπου 100 δείγματα B.1.1.529, αλλά η παραλλαγή έχει επίσης βρεθεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Μέχρι και το 90% των νέων κρουσμάτων στη Γκαουτένγκ θα μπορούσε να είναι B.1.1.529, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκαν δύο μολύνσεις σε άτομα που έμειναν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο Regal του αεροδρομίου. Ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει μολύνει το άτομο στο διπλανό του δωμάτιο. Η ελπίδα είναι ότι η περίοδος καραντίνας θα έχει σταματήσει την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής, σε ένα άτομο που είχε επιστρέψει από το Μαλάουι.

Πώς συγκρίνεται η B.1.1.529 με άλλες παραλλαγές;

Επιστήμονες χαρακτήρισαν το βράδυ της Πέμπτης τη B.1.1.529 ως τη χειρότερη παραλλαγή που έχουν δει από την έναρξη της πανδημίας. Έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη spike, το τμήμα του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου διπλάσιος από τον αριθμό που σχετίζεται με την παραλλαγή Δέλτα. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη spike μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσχεραίνουν την επίθεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο παθογόνο.

Η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020, αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Άλλες παραλλαγές του κορονοϊού είναι η Άλφα (που προέρχεται από το Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου), η Βήτα (παλαιότερα γνωστή ως παραλλαγή της Νότιας Αφρικής) και η Γάμμα (που βρέθηκε αρχικά στη Βραζιλία). Έχει υποστηριχθεί, μετά από μια μείωση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία, ότι οι παραλλαγές μπορούν να “μεταλλαχθούν από μόνες τους”.

Πηγή: guardian.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος