Κορυφώνεται η αγωνία στις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων σχετικά με την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς.
Αν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι «οι όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τη Γάζα ανά πάσα στιγμή», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, Σος Μπεντροσιάν, η απελευθέρωση των ομήρων θα αρχίσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας (13/10).
Αρχικά θα τεθούν υπό την επιτήρηση του Ερυθρού Σταυρού και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, ενώ αργότερα, η Χαμάς θα παραδώσει τις σορούς των 28 νεκρών ομήρων.
Σύμφωνα πάντα με την κα Μπεντροσιάν και οι 20 εν ζωή όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν ταυτόχρονα, ενώ οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι μόλις παραληφθούν όλοι οι όμηροι.
Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι μόλις όλοι οι όμηροι που αναμένεται να απελευθερωθούν αύριο παραληφθούν.
Η Μπεντροσιάν ανέφερε επίσης πως δεν θα πραγματοποιηθεί καμία προπαγανδίστικη εκδήλωση από τη Χαμάς, όπως σε προηγούμενες απελευθερώσεις,
Παράλληλα, οι οικογένειες των ομήρων έχουν ενημερωθεί από τις ισραηλινές αρχές ότι αναμένονται οι απελευθερώσεις περίπου από τις 3 τα ξημερώματα και μετά.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων, δίνοντάς τους ως εκτιμώμενο χρόνο απελευθέρωσης από τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας και μετά.
Το Ισραήλ θα ενημερωθεί από τον Ερυθρό Σταυρό 2 ώρες πριν από την απελευθέρωση των ομήρων.
Νωρίτερα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Χαμάς ενημέρωσε πως έχει εντοπίσει τους 20 ομήρους και είναι έτοιμη να τους παραδώσει. Είναι η πρώτη επιβεβαίωση από τη Χαμάς ότι 20 εκ των ομήρων που είχαν απαχθεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 είναι ακόμη ζωντανοί.
Λίγο μετά και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ είναι «έτοιμο να υποδεχθεί αμέσως όλους» τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και οι σύμμαχοί της στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι η πρώτη επιβεβαίωση από τη Χαμάς ότι 20 εκ των ομήρων που είχαν απαχθεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 είναι ακόμη ζωντανοί.
Το γραφείο του είπε πως ο Νετανιάχου συζήτησε το θέμα με τον συντονιστή της κυβέρνησης στην υπόθεση των ομήρων Γκαλ Χιρς.
«Το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμο να παραλάβει αμέσως όλους τους ομήρους μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε στο NBC News πως «οι όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τη Γάζα ανά πάσα στιγμή από τώρα και στο εξής», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας ή στο Ισραήλ».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως μια «διαρκής πίεση» των ΗΠΑ θα είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του παλαιστινιακού θύλακα στο μέλλον.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε επίσης πως είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς την ακριβή στιγμή κατά την οποία αυτοί οι όμηροι θα απελευθερωθούν.
«Όμως, έχουμε πολλές ελπίδες, για αυτό ακριβώς ο πρόεδρος (Τραμπ) θα μεταβεί εκεί, για να υποδεχθεί τους ομήρους στις αρχές της εβδομάδας», συμπλήρωσε ο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος διαβεβαίωσε επίσης πως οι 200 Αμερικανοί στρατιώτες που θα είναι παρόντες στην περιοχή «θα επιτηρήσουν τους όρους της κατάπαυσης του πυρός».
«Αυτό κυμαίνεται από το να επιβεβαιώνουν πως τα ισραηλινά στρατεύματα θα βρίσκονται στη γραμμή οριοθέτησης που έχει συμφωνηθεί, έως να διασφαλίζουν πως η Χαμάς δεν θα επιτεθεί σε αθώους Ισραηλινούς, να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η ειρήνη που δημιουργήσαμε διαρκεί και αντέχει», δήλωσε στο ABC News.
«Όμως, η ιδέα ότι θα έχουμε στρατεύματα στο πεδίο στη Γάζα, στο Ισραήλ, αυτό δεν αποτελεί πρόθεσή μας», συμπλήρωσε ο Τζέι Ντις Βανς.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχωρεί από την Ουάσιγκτον σήμερα (12/10) το απόγευμα τοπική ώρα για να επισκεφθεί αρχικά το Τελ Αβίβ.
Μετά το Τελ Αβίβ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στην Αίγυπτο όπου θα προεδρεύσει μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Σίσι μιας «ειρηνευτικής συνόδου» στο Σαρμ ελ Σέιχ, παρουσία ηγετών από περισσότερες από 20 χώρες και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Κανένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης ή της Χαμάς δεν θα παραστεί, αντιθέτως, στην υπογραφή ενός «εγγράφου με το οποίο θα τερματίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας».
«Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, τις αμέσως επόμενες ώρες, θα έχουμε την απελευθέρωση των ομήρων και ήδη γνωρίζουμε ότι επικρατεί κάποια κινητικότητα και μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραλάβουν τους ομήρους και κάποια ελικόπτερα τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο ασθενοφόρα που θα βρίσκονται στο σημείο», ανέφερε η απεσταλμένη του ERTNews στο Ισραήλ, Αδαμαντία Λιόλιου.
Η Χαμάς θα παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό και στη συνέχεια ο Ερυθρός Σταυρός θα τους παραδώσει σε ειδική μονάδα των δυνάμεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ, έτσι ώστε μετά να μετακινηθούν σε ισραηλινό έδαφος και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του Ισραήλ.
Ωστόσο, όσοι από τους ομήρους βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση ως προς την υγεία τους, θα υπάρχουν ειδικά ελικόπτερα με τα οποία θα μπορούν να μεταφερθούν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νότιου Ισραήλ και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Σον Ρόκα της Μπερ Σεβά.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς προβλέπει την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και 48 Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα. Μια διορία 72 ωρών για την απελευθέρωση ομήρων βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λήγει, μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας ώρα Ελλάδας.
Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν σε συνέχεια της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς. Πρόκειται για άνδρες ηλικίας από 20 έως 38 χρονών.
🚨🎗️BREAKING: The hostages will be released today between 7:00 PM and midnight Israeli time. pic.twitter.com/FC9ovX1gsm
— Eli Afriat 🇮🇱🎗 (@EliAfriatISR) October 12, 2025
Πηγές της Χαμάς έχουν αναφέρει πως η οργάνωση σχεδιάζει να παραδώσει όλους τους εν ζωή ομήρους, και εφόσον είναι δυνατόν τους νεκρούς, έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος