Θετικός για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ο Γιώργος Παπανδρέου

Θετική απάντηση από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου απεστάλη στο αίτημα της ΕΡΤ για δημόσιο διάλογο με τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς και σε σχετικά αιτήματα που έχουν γίνει από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει ξεκαθαρίσει ότι «ο διάλογος που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός, με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού» και σημειώνουν: «ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένει την πραγματοποίηση αυτών των συζητήσεων».

Στο μεταξύ, οι τόνοι ανεβαίνουν μεταξύ των δύο υποψηφίων ενόψει του δεύτερου γύρου.

Συνεργάτες του Γιώργου Παναδρέου υποστηρίζουν ότι «για να καλύψει το μέγα λάθος της θέσης που έχει εκφράσει επανειλημμένα περί της ανάγκης άρσης της ομοφωνίας στην ΕΕ, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζει αποσπασματικά τοποθετήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης του 2003, αποκρύπτοντας συνειδητά πως, η Ελληνική κυβέρνηση, είχε ξεκαθαρίσει ότι, μια ενδεχόμενη κατάργηση της ομοφωνίας, θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια σειρά σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι οποίες τελικά δεν έγιναν δεκτές και γι’ αυτό δεν υιοθετήθηκε και η άρσης της ομοφωνίας».

Τονίζουν ακόμα ότι «η αλήθεια είναι ότι, για μια μικρή χώρα το δικαίωμα του βέτο είναι τεράστιο διαπραγματευτικό όπλο σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική  και θα ήταν το λιγότερο εγκληματικό να το χαρίσουμε και μάλιστα, με δική μας πρωτοβουλία».

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει μεταξύ άλλων για το συγκεκριμένο θέμα «Πάλεψα να μην περάσει με την κ. Μέρκελ, όταν μας ζητούσε λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν δεν είχαμε το βέτο, δεν θα μπορούσε να μπει η Κύπρος στην ΕΕ».

Περί ανανέωσης και παλαιοκομματισμού 

Κατά τις ίδιες πηγές από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου δεν είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καμιά σχέση έχει με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Όπως λένε: «Όχι μόνον τις υπηρέτησε, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από σχετικά δημοσιεύματα τα οποία επισημαίνουν ότι, ακριβώς λόγω αυτής της πρακτικής “τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο”, αλλά παράλληλα, ενώ τα υπηρετούσε έχοντας κορυφαίο θεσμικό ρόλο, αξιοποιώντας κομματικά ασυμβίβαστα ως άλλοθι, φρόντιζε να εκκαθαρίζει και το τοπίο από “εσωκομματικούς αντιπάλους του”».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε για παλαιοκομματισμό τον κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι, ενώ ο ίδιος προώθησε το opengov και τη «Δι@ύγεια», μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε αυτή του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαν σε μια λογική νομής της εξουσίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι είναι αδιανόητο να διακινούνται fake news και ότι εξελέγη γραμματέας με τον όρο «όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποκλείονται από κάθε κομματική θέση».

Σε σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Νίκος Ανδρουλάκης εξηγώντας αναλυτικά τις θέσεις του για το θέμα της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Το βέτο για τα ενταξιακά το θέλουμε και δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία, για θέματα κυρώσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο, αυτά που λέω τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε τότε να αλλάξουμε το Ευρωσύνταγμα, με άρθρα στον ξένο τύπο εκείνης της εποχής (Politico), ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας στις διαπραγματεύσεις. Επίσης σε άρθρο του τότε εκπροσώπου της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, είχε τονιστεί ότι ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ήθελε την ειδική πλειοψηφία. Άρα εμείς συμφωνούσαμε τότε, αλλά τώρα υπάρχει άλλη άποψη;».

Σχετικά με το θέμα της Κύπρου είπε ότι «το βέτο που μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, δεν είναι το ίδιο βέτο, να σταματήσουμε και αυτά τα fake news. Η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ με κάτι που δεν αλλάζει, πως ότι όταν εντάσσονται οι χώρες, χρειάζεται ομοφωνία για να μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό δεν αλλάζει.  Αυτό που λέω είναι για θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εξειδικεύοντας σχετικά, ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε: «Θέλουμε να βάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία; Ο Όρμπαν εκβιάζει και δεν παίρνουν κυρώσεις γιατί θέλουμε ομοφωνία».

Ανδρέας Λοβέρδος: Ψηφίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη στο β’ γύρο των εκλογών

Τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

«Επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου» τόνισε ο κ. Λοβέρδος «δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του». Επικοινωνία υπήρξε μετά την ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου, όπου αναγνώρισαν ως κοινή προτεραιότητα την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξης.

Από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου σχολιάζουν ότι «η επιλογή ήταν αναμενόμενη, καμία έκπληξη».

Νωρίτερα υπήρξε επικοινωνία του Νίκου Ανδρουλάκη με τους Παύλο Χρηστίδη, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Γερουλάνο.

Σχετικές ειδήσεις: Τηλεφωνική επικοινωνία Ανδρουλάκη-Λοβέρδου: “Κοινή προτεραιότητα το μεγάλωμα της παράταξης”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος