Θεσσαλονίκη: Θετική η εικόνα των νοσοκομείων-Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί

Array

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα των εμβολιασμών σε όλη την επικράτεια, σε μία προσπάθεια να χτιστεί όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Από αύριο, 26/5/2021, πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχει η ηλικιακή ομάδα από 35 έως 39 ετών.
Mε  ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς προς τον στόχο μας: την Ελευθερία!»

Την ίδια ώρα, θετική είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Πάντως, διστακτικότητα καταγράφεται στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 60 ετών, να προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς, ενώ γύρω στο 40% είναι το ποσοστό των ηλικίας 50-59 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Για την αντιμετώπιση της μικρής προσέλευσης σε ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, υπάρχουν σκέψεις να ανοίξει σύντομα η διαδικασία των εμβολιασμών κατ’ οίκον.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλάζει το εμβολιαστικό σχήμα για όσους έχουν νοσήσει ή νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Θα δίνεται η δυνατότητα για εμβολιασμό έξι έως 12 μήνες μετά τη νόσηση ή μετά το θετικό τεστ κορονοιού.  Για όποιον έχει νοσήσει, αφότου έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, θα ακυρώνεται το ραντεβού για τη δεύτερη δόση και θα επαναπρογραμματίζεται  6-12 μήνες αργότερα.

Στο μεταξύ, η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς. Στις 31 του μηνός θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, με τους αθλούμενους να πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, ενώ την Παρασκευή εκκινούν οι συναυλιακοί χώροι και τα θεάματα.

Η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται τώρα στις μεταλλάξεις που τυχόν επικρατήσουν από το Φθινόπωρο και μετά.

Ενθαρρυντικά είναι, ωστόσο, τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας που δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 86% και της ΑstraZeneca κατά 60-66%,  τόσο από τη βρετανική όσο και από την ινδική μετάλλαξη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΟΛΓΑ ΨΑΡΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος