“Η Ιστορία και αρχαιολογία της Θεσσαλονίκης, με βάση τις νέες αυτές πληροφορίες που αποκτήθηκαν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, με αφορμή την κατασκευή του μετρό, ασφαλώς θα πρέπει να ξαναγραφτεί”.
Ήταν η κατακλείδα της παρουσίασης της αρχαιολόγου, κ. Πολυξένης Ελένης Αδάμ, για την σπουδαιότητα των ευρημάτων του μετρό Θεσσαλονίκης που άλλαξαν την αρχαιολογική θεώρηση όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
“Για πρώτη φορά έχουμε ένα εκτεταμένο και αυθεντικό κομμάτι του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης, πέρα από τα γνωστά εκκλησιαστικά και μοναστηριακά μνημεία και οχυρώσεις που συμβάλλουν στη γνώση της οργάνωσης της πόλης”, τόνισε η κ. Αδάμ.
Με τις ανασκαφές στους δύο σταθμούς του μετρό Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, αναπλάθεται η αστική περιοχή της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και φωτίζονται κεντρικά σημεία της πόλης. Αυτά τα ευρήματα αποτελούν το πιο ευανάγνωστο και αυθεντικό μέρος του ιστορικού της κέντρου, μάρτυρες τις διαχρονίας της μέσα στους αιώνες από την ύστερη αρχαιότητα ως τους βυζαντινούς χρόνους.
Αυτά, μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών αρχαιολογικού συνέδριου, στη Θεσσαλονίκη.
Επί 30 και πλέον χρόνια, πληθώρα ειδικών ερευνητών που δραστηριοποιούνται στις γεωγραφικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και υπηρετούν στην ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία, σε ανώτατα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, παρουσιάζουν το νέο αρχαιολογικό υλικό όλων των κατηγοριών και μοιράζονται τις πρωτότυπες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις τους.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΝΔΕΙΝΟΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος