Θεσσαλονίκη : Συνάντηση Βαρθολομαίου με τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με τους ‘Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου (οφικιάλιους) συναντήθηκε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Γεώργιος Τσούνης, ο οποίος φέρει επίσης και την ιδιότητα του Άρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Τσούνης, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ανέφερε ότι ο πατέρας του Δημήτριος έγινε Άρχων του Πατριαρχείου το 1987 και τότε, ο ίδιος, ως παιδί του είχε εκφράσει την επιθυμία κάποια μέρα να γίνει και ο ίδιος, για να πάρει από τον πατέρα του μια απάντηση που του έγινε μάθημα ζωής.

“Αυτό δεν είναι το σπουδαίο πράγμα, αλλά το πιο σπουδαίο είναι τα έργα που πρέπει να κάνεις πριν γίνεις Άρχοντας, να είσαι καλός άνθρωπος, να βοηθήσεις την εκκλησία, τη γειτονιά, να είσαι καλός χριστιανός, όχι λόγια, έργα, μου αποκρίθηκε ο πατέρας μου” είπε, στα ελληνικά, ο κ.Τσούνης και πρόσθεσε: “Κι εσείς σε αυτό το δωμάτιο κάνετε έργα”.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, συνεχίζοντας στα αγγλικά, αναφέρθηκε σε παλαιότερη τοποθέτηση του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είχε πει ότι από όλους όσους γνώρισε δύο άνθρωποι του μετέφεραν, πιο πολύ από όλους, την εικόνα του Χριστού: ο ένας ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και ο άλλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: “Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, το ξέρω ότι το εννοούσε. Είναι προνόμιο να ανήκω σε μια Εκκλησία, που καθοδηγείται από την αγιότητα του (τον κ.κ. Βαρθολομαίο), ο οποίος χαίρει τέτοιου σεβασμού ακόμη και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για το διορισμό του κ. Τσούνη ως πρέσβη των ΗΠΑ και αναφέρθηκε και στην γνωριμία του “από πολλών ετών” με τον πρόεδρο Μπάιντεν από την εποχή που εκείνος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και στις συναντήσεις τους ,παλιότερα στο Φανάρι και πρόσφατα στις ΗΠΑ. Επίσης, εξέφρασε την “ευγνωμοσύνη” του για τα “καλά λόγια” του πρόεδρου των ΗΠΑ προς το πρόσωπο του και πρόσθεσε:

“Ότι λέγεται για το πρόσωπο μου θέλω να το αποδίδω εις την Μητέρα Εκκλησίαν, επικεφαλής της οποίας ευρίσκομαι, ελέω Θεού, επί τρεις δεκαετίες. Δόξα τω Θεώ για όλα”.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος συνέχισε, αναφερόμενος στον ρόλο των Αρχόντων και στη μεγάλη συνεισφορά τους στο Πατριαρχείο και στην Εκκλησία, λέγοντας:

“Τιμώμε, τους οφικιάλιους της Αγίας του Χριστού Μεγαλης Εκκλησίας, παρακολουθούμε τα έργα σας, με μέγα ενδιαφέρον και αγάπη, αγαπητοί, και εκτιμώμε την προσφορά σας εις την Εκκλησία και εις την κοινωνία και στην καλλιέργεια και την διαφύλαξη των υψηλών αξιών της Ορθοδόξου ημών παραδόσεως, οι οποίες συγκροτούν την ταυτότητα μας”.

Ο πρόεδρος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος αναφέρθηκε στους σκοπούς των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι η διατήρηση και η προαγωγή των αξιών και των αρχών της Ορθοδόξης χριστιανικής πίστης και παράδοσης και του θεσμού του Πατριαρχείου ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων και την παγκόσμια σημασία του Αγίου Όρους, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στον Αθωνική πολιτεία, λέγοντας:

“Το Άγιον Όρος , όπου προΐσταται ως επίσκοπος και πνευματικός ηγέτης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης είναι η μοναδική μοναστική πολιτεία παγκόσμιας εμβέλειας για τον χριστιανισμό. Είναι προσκύνημα για χιλιάδες ορθόδοξους χριστιανούς από γειτονικές χώρες και από όλο τον κόσμο”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τους Άρχοντες να επισκεφθούν φέτος τον Δεκαπενταύγουστο την Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, όπου εξασφαλίστηκαν οι σχετικές άδειες από τις τουρκικές αρχές για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία, σε αντίθεση με την Καππαδοκία, όπως είπε, για την οποία “αναμένεται” η έγκριση του αιτήματος αλλά με μειωμένη προσδοκία καθώς “δεν ήρθε ως τώρα” και παρά το γεγονός ότι “επί είκοσι συναπτά ετη” στο παρελθόν, όπως ανέφερε, λειτουργούσε εκεί χωρίς πρόβλημα. Σημείωσε, ότι ιερείς του Πατριαρχείου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα σε άλλες περιοχές και ναούς, καθώς οι αρχές, τελευταίως, επιλέγουν να μην απαντούν στα σχετικά αιτήματά τους. Οι Άρχοντες του Πατριαρχείου όρισαν δύο συντονιστές στη Θεσσαλονίκη, για οργανωτικούς λόγους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος