Θεσσαλονίκη: Συλλογή δεδομένων για την πορεία της ” Όμικρον”-Εισήγηση Σαρηγιάννη για γενικό lockdown

Array

Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες και στη χώρα μας την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού και τη συλλογή δεδομένων για την επίπτωσή της στην υγεία. Για 3.500 κρούσματα της μετάλλαξης μετά τα φώτα, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown, εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσει η μετάλλαξη Όμικρον, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα, η σχετική έκθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως, όμως, να έχει αποσταλεί από τον ίδιο και αύριο Πέμπτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, στον 102 FM της ΕΡΤ3, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο. «Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάει με μεγάλη βεβαιότητα.

«Μέχρι την Πρωτοχρονιά, η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι πως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα αλλά και να εμβολιαστούν, καθώς, όπως τονίζουν, αυτή είναι η μόνη λύση.

Ανησυχία προκάλεσε, πάντως, η είδηση πως 10  ηλικιωμένοι από γηροκομείο στην Πάτρα, έχασαν τη ζωή τους, έχοντας προσβληθεί  από κορονοϊό. Οι 8 από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι.

Πάντως, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά νούμερα που πιέζουν το εθνικό σύστημα υγείας.

Στην εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν 36 εισαγωγές, με 20 ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.

Πάντως, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, θα βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 9 το πρωί, δύο κινητές μονάδες της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος