Το 5ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Ορθή Πρακτική για τη Διεξαγωγή Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα Σήμερα» της Επιστημονικής Εταιρείας Διαρκούς Εκπαίδευσης στην Κλινική Έρευνα (Ε.Ε.ΔΙ.Ε.Κ.Ε.), σε συνεργασία με το Αιματολογικό – Ογκολογικό Τμήμα, ΑΝΘ «Θεαγένειο» θα πραγματοποιηθεί αύριο (9/10) και το Σάββατο (10/10) σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Η Ειρήνη Κατωδρύτου, διευθύντρια της αιματολογικής κλινικής στο Θεαγένειο μίλησε στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 με αφορμή το συνέδριο για τη σημασία της κλινικής έρευνας, αλλά και τις νέες θεραπείες που πραγματοποιούνται στο Θεαγένειο.
«Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία πολύ σοβαρή πάθηση. Το συνέδριο βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στον πολλαπλό μυέλωμα, αλλά έχει κυρίως σαν θεματολογία την κλινική έρευνα. Είναι ένα συνέδριο που ξεκίνησε το 2022 με στόχο και όραμα να καταστεί ένας πυλώνας ουσιαστικά εκπαίδευσης και καλλιέργειας της κουλτούρας πάνω στην κλινική έρευνα. Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένα νόσημα στο οποίο η κλινική έρευνα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και είναι ένα αντικείμενο στο οποίο ιδιαίτερα στο Θεαγένειο, εγώ και οι συνεργάτες μου, έχουμε αναπτύξει πολύ την κλινική έρευνα. Στόχος μας δεν είναι να απευθυνθούμε μόνο στους επαγγελματίες υγείας, αλλά να διευρύνουμε το κοινό που συμμετέχει. Η συμμετοχή των ασθενών είναι πάρα πολύ κεντρική σ’ αυτό το συνέδριο, γιατί εν τέλει αυτοί είναι και οι αποδέκτες των προϊόντων της κλινικής έρευνας», ανέφερε και πρόσθεσε αναφορικά με τα οφέλη που μπορεί να έχει συμμετέχων- ασθενής στις κλινικές έρευνες:
«Τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία θα λάβει από μία κλινική μελέτη είναι αυτά τα οποία δεν μπορεί να τα λάβει με διαφορετικό τρόπο. Επομένως, είναι ο μόνος τρόπος να έχει πρόσβαση σε καινούρια φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα θα εγκριθούν αρκετά χρόνια μετά. Οι μελέτες ξεκινούν πάντα από προχωρημένα στάδια της νόσου, αλλά τώρα πια όπως εξελίσσονται τα φάρμακα και η επιστήμη, μετακινούνται οι μελέτες σε πρώιμες φάσεις, ακόμα και στη διάγνωση ενός νοσήματος. Έτσι λοιπόν ο ασθενής μπορεί να απευθύνεται σε εμάς από το σημείο μηδέν της διάγνωσης και να βλέπει αν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοια καινοτόμα φάρμακα. Τα κριτήρια επιλογής εξαρτώνται πάντα από το είδος της μελέτης. Είναι διαφορετικά τα κριτήρια για έναν ασθενή που είναι σε προχωρημένο στάδιο, άλλα κριτήρια για ασθενή που είναι σε αρχικό στάδιο. Οι μελέτες γίνονται πάντα σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια πάνω απ’ όλα και ασφαλώς η αποτελεσματικότητα».
Για τις νέες θεραπείες που δοκιμάζονται στο Θεαγένειο:
«Τρέχουμε πάνω από 30 παρεμβατικές μελέτες, ιδιαίτερα στο πολλαπλό μυέλωμα, και είχαμε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχουμε στην πρώτη σημαντική μελέτη, στην οποία δοκιμάζεται ένα καινούργιο έξυπνο αντίσωμα, το τριειδικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει με δύο ουσιαστικά βραχίονες, το νεοπλασματικό κύτταρο, ενώ από την άλλη μεριά συνδέεται με τον Τ-λεμφοκύτταρο, το οποίο είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ανοσιακής απάντησης του οργανισμού.
Είχαμε την τύχη και τη χαρά να ήμασταν οι πρώτοι που εντάξαμε ασθενή στις αρχές Ιουνίου και μέχρι τώρα οι εντυπώσεις μας είναι πολύ θετικές, τόσο όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη για να εξάγουμε εν τέλει τα τελικά μας συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα. Φαίνεται ότι οι καινούργιες ανοσοθεραπείες είναι αυτές οι οποίες θα επικρατήσουν ιδιαίτερα στον χώρο των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών και του πολλαπλού μυελώματος», είπε μεταξύ άλλων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος