Θεσσαλονίκη: Σήμα κινδύνου από τους λοιμωξιολόγους για τον μύκητα Candida auris στις ΜΕΘ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι λοιμωξιολόγοι για τον μύκητα Candida auris που δημιουργεί ήδη πρόβλημα μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ειδικά τις ΜΕΘ, καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικός. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ζυμομύκητας Candida auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα, όπως οι αζόλες, οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, η  ταυτοποίησή του εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες, προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Ο μύκητας για πρώτη φορά απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του (auris = αυτί στα λατινικά). Η δυνατότητα πρόκλησης διεισδυτικής λοίμωξης αναγνωρίστηκε το 2011, όταν απομονώθηκε από το αίμα τριών ασθενών με σηψαιμία στη Ν. Κορέα. Από τότε, στελέχη C. auris εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία, τόσο ως σποραδικά περιστατικά ή από νοσοκομειακές επιδημίες, και κυρίως ως αποικισμός του γαστρεντερικού συστήματος ασθενών νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Λοιμώξεις έχουν διαγνωστεί σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από πρόωρα βρέφη έως ηλικιωμένους. Ο μέσος χρόνος διάγνωσης της λοίμωξης από C. auris είναι 19 ημέρες από την εισαγωγή, ενώ η θνητότητα μπορεί να φτάσει έως 70%, εάν πρόκειται για μυκηταιμία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο βασικός πυρήνας των μέτρων ελέγχου στο νοσοκομειακό περιβάλλον είναι η έγκαιρη ταυτοποίηση του ζυμομύκητα, η απομόνωση του ασθενούς σε μονόκλινο θάλαμο και οι προφυλάξεις από όλους όσοι εμπλέκονται στη φροντίδα του.

Επίσης, αναγκαία είναι η σχολαστική καθαριότητα των χεριών από τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και ο καθαρισμός και η απολύμανση του χώρου νοσηλείας του ασθενούς.

Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με κορονοϊό και αρνητικοποιήθηκαν, έχασαν στην πορεία τη ζωή τους πιθανότατα από τον συγκεκριμένο μύκητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος