Θεσσαλονίκη: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα των εμβολιασμών-Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Array

Self tests και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από σήμερα 24/5/2021, καθώς και για όσους έχουν ατομική επιχείρηση. Δικαιούνται 2 self tests από τα φαρμακεία, το ένα για την τρέχουσα εβδομάδα και το άλλο για την επόμενη, χωρίς ωστόσο να έχουν την υποχρέωση να το κάνουν άμεσα και να το δηλώσουν εντός της ημέρας.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».
Στους έχοντες ατομική επιχείρηση, συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

«Τσουχτερά» είναι την ίδια ώρα, τα πρόστιμα για τους παραβάτες, τα οποία μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self-test, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ η ποινή φτάνει στα 1.500 ευρώ, εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορονοϊό.

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η εμβολιαστική κάλυψη τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας,  ξεπερνώντας το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι ταχύς, με περίπου 100.000 εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.
Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση και στα σχολεία.

Την ίδια ώρα, προς περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown, προχωράει η κυβέρνηση, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από τους επιδημιολόγους. Από σήμερα σηκώνουν ρολά τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο, με πληρότητα 50%. Επίσης, στις 31 Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού να καθορίζεται έως το τέλος του μήνα. Τέλος, αυξάνεται σε τρεις από δύο που ήταν μέχρι σήμερα, ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί, σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΟΛΓΑ ΨΑΡΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος