Θεσσαλονίκη: “Ποτέ Ξανά” διατράνωσε η Θεσσαλονίκη για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα

«Ποτέ Ξανά»…Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας. Εκπρόσωποι της ισραηλίτικης κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων έστειλαν μαζικό μήνυμα απέναντι στον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία.
Με την Ασκαβά την επιμνημόσυνη δέηση και ψαλμούς του Δαυίδ ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη.
Εκπρόσωποι της ισραηλίτικης κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων έστειλαν μαζικό μήνυμα απέναντι στον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία και τόνισαν ταυτόχρονα ότι η ιστορία δεν πρέπει να λησμονηθεί, αλλά να διδαχθεί.

Πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος με πρώτη την Ρίνα Μπαρζιλάι Ρεβάχ ως εκπρόσωπο των επιζησάντων μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

«Τιμούμε τα θύματα που δολοφονήθηκαν από τους ναζί. Η μαζική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης διαμορφώθηκε σε μια συνάντηση που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες. Είναι το ολοκαύτωμα συνέπεια μια τέτοιας μειοψηφίας; Όχι» σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία. Να μην επιτρέψουμε να ζήσει η ανθρωπότητα ξανά τέτοια θηριωδία» σημείωσε από τη μεριά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε εμβληματικό κέντρο το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για την δημιουργία του μεγαλύτερου και σημαντικότερου μνημείου ενάντια στον αντισημιτισμό”.

«Αυτά που έγιναν εκείνη την εποχή ούτε γράφονται. Ποτέ ξανά δεν αντίκρυσε τέτοιο απόλυτο κακό η ανθρωπότητα. Δεν οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο η μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων ανθρώπων μόνο επειδή ήταν Εβραίοι» τόνισε από τη μεριά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η Θεσσαλονίκη θυμάται. Δε θα επιτρέψουμε αυτή η θηριωδία να ξεχαστεί», σημείωσε από τη πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Τέτοιες μέρες έχει αξία να αναμετράται κάνεις με τις πράξεις και όχι τα λόγια του» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες της διοίκησης του για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται η προέγκριση για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη δυτική είσοδο της πόλης ενώ όπως έγινε γνωστό κεντρική λεωφόρος της Θεσσαλονίκης αναμένεται να μετονομαστεί σε οδός Μαρτύρων του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

Μικρά παιδιά, μαθητές Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στο τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Π. Σαρόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος