Thessaloniki Photobiennale 2021: Το διεθνές φωτογραφικό φεστιβάλ επιστρέφει σε 13 χώρους της Θεσσαλονίκης

Η διεθνής παραγωγή «The Real and the Record», που θα φιλοξενηθεί στο MOMusΜουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, από τις 9 Οκτωβρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022, είναι η κεντρική έκθεση της φετινής Thessaloniki PhotoBienalle.

Η 24η διοργάνωση του φωτογραφικού φεστιβάλ ανοίγει αυλαία στις 1 Οκτωβρίου με ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων φωτογραφίας, με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες σε 13 χώρους.

Η έκθεση «The Real and the Record» σε επιμέλεια της Κατερίνας Σταθοπούλου και του Γιώργου Πρίνου ξεναγεί το κοινό σε θεματικές που μελετούν τις πολλαπλές επιστρώσεις του πραγματικού, έννοιας διαφιλονικούμενης σ’ ένα σύγχρονο περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί ο πληροφοριακός παροξυσμός και πληθαίνουν τα ερωτηματικά για επιδραστικά fake news.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν εκθέσεις ιστορικές και σύγχρονες, ομαδικές και ατομικές, πρωτοεμφανιζόμενων όσο και καταξιωμένων φωτογράφων. Παρουσιάζεται ακόμη η σημαντική εξέλιξη του σύγχρονου εγχώριου photobook, η ελληνική περιφέρεια μέσα από τα μάτια του φακού, ενώ οργανώνονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, εργαστήρια και διαλέξεις, δράσεις και συνέργειες με άλλα φεστιβάλ και πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης και της χώρας.

Την καλλιτεχνική επιτροπή απαρτίζουν οι: Μιχάλης Βαλαούρης, ιστορικός της τέχνης, Ηρώ Κατσαρίδου, ιστορικός της τέχνης, επιμελήτρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Γιώργος Πρίνος, καλλιτέχνης, επιμελητής εκθέσεων.

Η αρχή γίνεται στο κέντρο της πόλης, με τη ματιά του Fred Boissonas και τις περιηγήσεις του στην Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, καθώς και την εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα, από τη συλλογή Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ (Με τη σχεδία του Οδυσσέα, Αγιορειτική Εστία, 01.10-13.11.2021).

Ο Stefan Canham και η Sabine Höpfner στη Μονή Λαζαριστών «συνομιλούν» με τα έργα της συλλογής Κωστάκη (The 27 Bus, Kammer, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, 01.10.2021-20.02.2022), ενώ στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, βαλκανικοί ήχοι θα γίνουν εικόνες μαζί με το οπτικακουστικό υλικό του εθνολόγου Martin Koenig και της ανθρωπολόγου Margaret Mead (Βαλκανικοί αντίλαλοι.

Ηχο-πορτρέτα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη 1962 – 1987, Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, 02.10.2021-30.01.2022).

Το «νέο αίμα» στη φετινή διοργάνωση, αποτέλεσμα του ανοιχτού καλέσματος που έγινε το καλοκαίρι, είναι οι δύο πρωτοεμφανιζόμενοι φωτογράφοι, Εύα Σταματίου (Ruins Reversed, esp+ gallery/ IEK esp, 04.10-07.11.2021) και Βασίλης Παντελίδης (μονόλογοι, Stereosis, 04.10-05.12.2021). Δείγμα των συγκεκριμένων εκθέσεων παρουσιάζεται και στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ (26.09-10.10.2021).

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 221 νέοι καλλιτέχνες και τα έργα τους αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους: Αρετή Λεοπούλου, ιστορικό της τέχνης-επιμελήτρια MOMus, Ελένη Μαλιγκούρα, φωτογράφο και Παύλο Φυσάκη, φωτογράφο-καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ MEDPHOTO.

Οι ιστορικές εκθέσεις συμπληρώνονται στο πρόγραμμα της «Thessaloniki Photobiennale 2021», με το ταξίδι των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Η κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 05.10.2021-19.01.2022).

Μέσα από τις φωτογραφικές εργασίες των μελών της ομάδας «The Provinces» επαναπροσδιορίζεται ο όρος «επαρχία», στην έκθεση Τοποανθρωπολογίες (Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 06.10-04.12.2021). Οι φωτογραφικές εκδόσεις στην Ελλάδα φιλοξενούνται στην ομαδική έκθεση του προγράμματος της διοργάνωσης Photobook/ Η Ελληνική Περίπτωση (Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 08.10-12.12/2021).

Τον κύκλο των ομαδικών εκθέσεων του προγράμματος της διοργάνωσης, κλείνει η έκθεση Βλέμματα-Μαρτυρίες με το δραματικό υλικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από τις λήψεις των φωτογράφων του διεθνούς πρακτορείου Magnum (08.11.2021-16.01.2022).

Τέλος, η φωτογράφος Vanja Bučan αποτυπώνει μέσα από ανώνυμα πορτραίτα και τις νεκρές φύσεις της, τη διφορούμενη σχέση μας με τη φύση που ορίζεται από την κυριαρχία, την εξερεύνηση και, παραδόξως, την εξιδανίκευσή της στην έκθεση Sequences of Truth and Conception (Γκαλερί ΡΩ, 07-30.10.2021).

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ολοκληρώνεται με επτά εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο MOMus (εντός ΔΕΘ).

  • Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα υλοποιηθεί τηρώντας τα πιο επικαιροποιημένα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος