Θεσσαλονίκη: Παραίτηση Δ.Σ δομής παιδιών με αναπηρία, μετά το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Array

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας βρίσκεται μονάδα φροντίδας παιδιών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής και ζητήθηκε από το υπουργείο Εργασίας και ελήφθη, η παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής.

Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε και έλαβε, τις παραιτήσεις όλων των μελών του ΔΣ στη δομή Φροντίδας και Προστασίας παιδιών με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις ανακοινώθηκε το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, όπου διαπιστώνονται σοβαρές ανεπάρκειες:

1. Δεν υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας

2. Διαπιστώθηκε η λειτουργία «Ήσυχου Δωματίου» όπως ακριβώς αναφέρεται στο πόρισμα, χώρος δηλαδή απομόνωσης, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο καταστατικό του οργανισμού.

3. Δεν υπήρχε διαχωρισμός στη διαβίωση ανηλίκων με ενήλικες

4. Φιλοξενούσε (με εισαγγελικές αποφάσεις) άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, ενώ απουσίαζαν τα ειδικά προγράμματα

5. Προβλέπεται φιλοξενία ανηλίκων μέχρι το 25ο έτος και η δομή φιλοξενεί 81 περιθαλπόμενους, οι 9 από τους οποίους είναι ανήλικοι

Η έρευνα, που ξεκίνησε αυταπάγγελτα, μετά από δημοσιεύματα για το θάνατο ενός περιθαλπόμενου έπειτα από σοβαρό τραυματισμό, οδήγησε στο συμπέρασμα της εκπρόθεσμης παραπομπής υπαλλήλου, αλλά και στην αποκάλυψη ενός ακόμη θανάτου περιθαλπόμενου.

Ο δεύτερος θάνατος μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα, κρατήθηκε στο σκοτάδι καθως δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο που έκανε τους ελέγχους στη δομή, όπως είναι υποχρεωμένοι οι υπεύθυνοι. Πρόκειται για άτομο που τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από συμβάν μεταξύ περιθαλπομένων, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να τραυματιστεί σοβαρά, να νοσηλευτεί ένα μηνα στη ΜΕΘ, να επιστρέψει στη δομή ωστόσο δύο ημέρες μετά απεβίωσε.

Στο πόρισμα συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για τη δομή ενώ έχει διαβιβαστεί και στις εισαγγελικές αρχές για την ποινική αξιολόγηση όσων περιέχονται σε αυτό.

Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος