Θεσσαλονίκη- Παραδόθηκε το πρώτο πάρκο τσέπης

Με στόχο την αξιοποίηση μικρών δημόσιων οικοπέδων και την μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου η Οργάνωση “Γη”, δημιούργησε το πρώτο “Πάρκο Τσέπης” στην Θεσσαλονίκη.

Μπορεί ένας ακαλαίσθητος, μουντός και συχνά βρώμικος χώρος να αλλάξει και να αποκτήσει ζωή. Η απάντηση έρχεται από το εξωτερικό όπου σε γειτονιές υποβαθμισμένες, παρατημένες από την αδιαφορία και την έλλειψη παιδείας, μικρές πρωτοβουλίες της τοπικής αρχής, τις μετέτρεψαν σε χώρους αναψυχής.

Η Οργάνωση “Γη”, με την συνδρομή του Δήμου ανέλαβε να δημιουργήσει ένα χώρο πρασίνου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, εξηγεί ο Αλέξης Γαληνός, γεν. διευθυντής της οργάνωσης. Με ιδιωτική χρηματοδότηση από εταιρείες που προσέχουν το κοινωνικό τους προφίλ έχουν δημιουργηθεί έξι πάρκα στην Αττική, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται σε άλλες πόλεις, με πρώτη την Θεσσαλονίκη.

Μικρές οάσεις με παρτέρια, λουλούδια, δένδρα και καθίσματα για τους περιοίκους ξεπηδούν σε σημεία που μέχρι πρότινος ήταν παραμελημένα, αποτελούσαν εστίες μόλυνσης, όπου γινόταν απόρριψη μπάζων, σκουπιδιών και υποβάθμιζαν το περιβάλλον, αλλά και την ζωή των ανθρώπων.

Η Οργάνωση “Γη” αναλαμβάνει το πρώτο διάστημα να επιδιορθώσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, ενώ στην συνέχεια η φροντίδα τους περνά στην εκάστοτε δημοτική αρχή.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο κόβονται τα υπάρχοντα δένδρα. Η εξήγηση ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα αν μια κακοκαιρία θα τα έριχνε, αν χιόνιζε πολύ, αν ήταν άρρωστα, περιέχει πολλά “αν”. Εφ’ όσον δεν πρόκειται για την μινιμαλιστική σχεδιαστική αντίληψη του αρχιτέκτονα του έργου, προφανώς είναι απόφαση του φορέα δηλαδή του Δήμου που θα έπρεπε να αναλάβει την φροντίδα του χώρου στο μέλλον με εξάμετρα δέντρα, ποτίσματα, ραντίσματα και κλαδέματα. Διαδικασία που απαιτεί προσωπικό, υλικά, και εργατοώρες. Επομένως το κόστος κρίθηκε μεγαλύτερο από το όφελος της διατήρησης των δένδρων. Το σκεπτικό αυτό και η πρακτική δεν ακολουθούνται στο εξωτερικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος